CZIP: Italijanski lovci pokušali da prenesu 12 šljuka

"Da je šljuka najčešće na udaru stranih lovaca govori i činjenica da je u februaru ove godine zaplijenjeno 52 jedinke ove vrste koje je stranac, takođe Italijan, pokušao da prenese preko granice", navodi se u saopštenju CZIP
187 pregleda 1 komentar(a)
Šljuka, Foto: CZIP
Šljuka, Foto: CZIP
Ažurirano: 22.12.2015. 11:39h

Službenici Uprave carina zaplijenili su 12 šljuka na graničnom prelazu Luka Bar, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

"Šljuke su se u nedjelju opet našle na udaru italijanskih lovaca. Nakon što je 4. decembra zaplijenjeno 20 jedinki jarebice kamenjarke i jedna šumska šljuka, koje je italijanksi lovac pokušao da iznese sa teritorije Crne Gore uslijedio je još jedan sličan pokušaj. Da je šljuka najčešće na udaru stranih lovaca govori i činjenica da je u februaru ove godine zaplijenjeno 52 jedinke ove vrste koje je stranac, takođe Italijan, pokušao da prenese preko granice", navodi se u saopštenju CZIP.

Dodaje se da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nakon zaplijene 4. decembra uspostavilo zabranu lova na jarebicu kamenjarku, pozvalo nadležni inspekcijski organ da ispita okolnosti i zatražilo da u skladu sa svojim nadležnostima, ispitaju ovaj slučaj i preduzmu odgovarajuće mjere.

"Vrlo ažurno je djelovano te je u roku od par dana kažnjeno LD "Piva" sa 1.400 eura i predsjednik ovog udruženja sa 200 eura. U Zapisniku se navodi da su ptice ubijene na teritoriji Lovišta Ulcinj, te pozivamo nadležne organe da i ovog puta reguju, kako prethodni slučaj ne bi predstavljao presedan već ustaljenu praksu sprovođenja zakonskih odredbi", zaključuje se u saopštenju CZIP.

Bonus video: