Nikšić: Preko 120 izlagača na drugom Novogodišnjem sajmu

“Mislim da je ovo najbolji odgovor na takve inicijative kada se svi zajedno okupimo za nešto što ima obostranu korist – sa jedne strane imamo poljoprivredne proizvođače koji izlože svoje proizvode i pokažu rezultate svog rada, a sa druge strane zainteresovane kupce koji žele da uživaju u kvalitetnim proizvodima”
74 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2015. 11:41h

Drugi novogodišnji dvodnevni sajam lokalnih proizvoda koji organizuje Opština Nikšić, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, okupio je preko 120 izlagača iz Crne Gore. Izlagači su se predstavili poljoprivrednim proizvodima, ali i proizvodima iz domaće radinosti, zanatstva, umjetnosti.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je novogdišnji sajam jedna od najljepših manifestacijakoja se tokom godine organizuje u gradu pod Trebjesom.

“Nadam se da ćemo ovim putem nastaviti i narednih godina i da će ovaj sajam biti sve brojniji”, kazao je Grbović i zahvalio se ministru Petru Ivanoviću za podršku koju pruža Nikšiću.

Otvarajući sajam ministar Ivanović je kazao da se ovih dana pojedini ljudi “jako trude da obiđu različite gradove po Crnoj Gori, pokupe što je moguće više svojih pristalica i drže političke govore od kojih nema nikakve koristi”.

“Mislim da je ovo najbolji odgovor na takve inicijative kada se svi zajedno okupimo za nešto što ima obostranu korist – sa jedne strane imamo poljoprivredne proizvođače koji izlože svoje proizvode i pokažu rezultate svog rada, a sa druge strane zainteresovane kupce koji žele da uživaju u kvalitetnim proizvodima”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima pomaci u oblasti poljoprivrede su vidljivi, a ono što posebno cijeni u Nikšiću, od dolaska na čelo Opštine Veselina Grbovića, su promjene koje su u prvi plan izbacile ljude koji žele da rade.

“Svima onima koji su radili i imaju šta da pokažu čestitam zbog toga što su raskinuli neke veze sa praznom pričom, podigli se sa stolica i uzeli svoj život u svoje ruke i našli način da obraduju potrošače i pokažu šta znaju i u miju”, kazao je ministar Ivanović i iskazao zadovoljstvo što je broj izlagača veći u odnosu na prethodnu godinu, sa željom da ih bude sve više.

“Cilj nam je da povećamo broj i kvalitet proizvoda. Mislim da je ovaj skup pokazao kako I na koji način možemo da uspijemo svi zajedno”, kazao je Ivanović.

Prema riječima Ratka Bataković Nikšić je najveći proizvođač hrane u regionu, i kako je kazao, to je podatak koji je za poštovanje.

Mileta Dačević iz nikšićke Župe učestvovao je na prošlogodišnjem sajmu i nada se da će ove godine proći kao lani, ako ne i makar bolje.

“Proizvodim petnaestak vrsta kravljih sireva, dimljenih, masnih, polumasnih, sa raznim dodacima, paprikom, ljekovitim biljem, maslinama, orasima. Tu je mladi kajmak”, kazao je Dačević.

Dragica Mirjačić redovno obilazi sajmove po Crnoj Gori, na zadovoljstvo kupaca.

“Osim uobičajenih proizvoda od drenjina izložila sam i proizvode od zove, bundeve i divlje jabuke. Tu su i rustične kutije u kojima su upakovani proizvodi od drenjina. Očekujem prije svega lijepo druženje, nova poznanstva, kao i malo prodaje”, kazala je Mirjačić.

Aleksandar Knežević, koji ima plantažu trešanja u nikšićkom selu Dragovoljići, je za ovogodišnji sajam pripremio i novi proizvod – rakiju od ovog voća.

“Uz likere, slatko, džem, napravio sam i rakiju jedinstvenu u svijetu jer je niko ne proizvodi zbog njene neisplatljivosti, pošto je mnogo skupa. Rod je ove godine bio savršen, pa sam mogao sebi dozvoliti tu vrstu pustolovine i obradujem ljude pred praznike novom vrstom rakije”, kazao je Knežević.

Pored izlagača iz nikšićkog kraja na ovogodišnjem sajmu učešće je uzelo i dvadesetak izlagača iz drugih gradova Crne Gore. Jedna od njih je i Jadranka Pivljanin iz Budve. Ona i suprug rade predmete u etno stilu sa motivima narodne nošnje. Čak je i “Gorski vijenac” ukoričen u obliku džamadana.

“Imamo boce, lutke, kape, suvenire, zastave, sve stvari koje imaju upotrebnu vrijednost Ulažemo mnogo truda, uspijeva se nešto i prodati. Moja logika je da je samo bitno izaći iz kuće, iz anonimnosti, jer nekada je bitniji kontakt od same prodaje”, kazala je Pivljanin.

Ivana Perović i njena snaha Biljana izrađuju nakit, suvenire, dekupaž tehniku. Ovogodišnji sajam je prvo njihovo učestvovanje na nekoj ovakvoj manifestaciji.

“Zadovoljni smo i radom i prodajom”, kazala je Ivana.

U sklopu sajma priređen je i bogat kulturno umjetnički program. Za dobro raspoloženje pobrinuli su se braća Šundić i članovi JU “Zahumlje”, dok su za ljubitelje starogradske muzike zaduženi tamburaši iz Pljevalja.

Sajam ima i humanitarni karakter, pa će svi izlagači izdvojiti dio proizvoda koji će biti poklonjeni porodicama u stanju socijalne potrebe.

Galerija

Bonus video: