RTCG prolongira započeto istraživanje: O povjerenju bi kada prođe bura

O rezultatima istraživanja trebalo je da mislite kada ste pravili loš informativni program, poručio je Goran Đurović
8 komentar(a)
RTCG, Rade Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
RTCG, Rade Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.12.2015. 06:54h

Rezultati istraživanja gledanosti i povjerenja u Radio-televiziju Crne Gore (RTCG) trebalo bi da budu završeni do kraja januara nakon što su iz menadžmenta od Savjeta zatražili odgađanje.

U pismu koje potpisuju generalni direktor Rade Vojvodić i rukovodilac Odjeljenja za promociju programa Sabrija Vulić, piše i da rezultati ne bi bili “meritorni” i da su “posljednji događaji izazvali lančanu reakciju u pojedinim medijima, koji su u negativnom svjetlu prikazali rad RTCG”.

“Imajući u vidu nova dešavanja poput različitih incidenata i spinovanja javnosti koja se tiču naše kuće, molimo vas da predložite članovima Savjeta da odgodimo započetu aktivnost sa čime je saglasna i istraživačka kuća koja se bavi ovim poslom”, navodi se u pismu upućenom predsjedniku Savjeta Ivanu Mitroviću.

Članovi Savjeta nijesu bili zadovoljni obrazloženjem menadžmenta, ali su izglasali da istraživanje mora biti završeno do kraja januara.

“Jedno istraživanje ne može biti pokazatelj godišnjeg trenda, već se mora raditi više njih. Zato predlažem da se što prije uradi ovo istraživanje, jer će uvijek biti neki politički momenat koji će uticati na javno mnjenje”, kazao je član Savjeta Nikola Vukčević na jučerašnjoj sjednici.

Protiv odlaganja bio je jedino Goran Đurović, jer, kako je kazao, sumnja da menadžment želi da odloži istraživanje zbog negativnih rezultata.

“O rezultatima istraživanja trebalo je da mislite kada ste pravili onakav informativni program, a ne da sada pričamo o odlaganju. Smatram da se istraživanje treba uraditi i da se jednom suočimo sa mišljenjem javnosti. A ako je agencija stvarno to predložila, izražavam ozbiljne sumnje u njihovu profesionalnost, s obzirom da je ugovor već sklopljen, a istraživanje povjerenja nijesmo radili već dvije godine”, kazao je Đurović.

Savjet je na ranijoj sjednici donio zaključak da pojedine emisije informativnog programa Javnog servisa nijesu bile “dovoljno objektivne i izbalansirane”.

Savjet je odbio predlog menadžmenta za promjenu pojedinih stavki u Finansijskom planu RTCG za 2015.

Zamjereno je što je bilo predviđeno da se sredstva namijenjena za kreativni i dramski program prebace na realizciju sportskog programa, kojeg je, kažu, i previše na RTCG.

Napismeno da Šebek nije odgovorna

Savjet je tokom razmatranja usvojenih zaključaka sa prethodnih sjednica utvrdio da menadžment u zadatom roku nije ispunio gotovo nijedan.

Posebno su se osvrnuli na slučaj nemontiranog intervjua sa predsjednikom SNP-a Srđanom Milićem, koji je slučajno završio na internetu. Na snimku se vidi da novinarka Miliću sugeriše šta da kaže. Član Savjeta Vladimir Pavićević je kazao da su kažnjeni ljudi odgovrni za objavljivanje skandaloznog intervjua na portalu, ali ne i novinarka, koja je, tvrdi, narušila ugled RTCG.

“Želim da nam se napismeno dostavi kako je teklo utvrđivanje odgovornosti, a ako menadžment smatra da Šebek nije odgovorna za incident, neka nam to napismeno napišu”, kazao je Pavićević, što je Savjet kasnije usvojio kao zaključak.

Savjet ne želi da Vojvodiću da pravo na otpremninu

Savjet i nedavno reizabrani direktor Rade Vojvodić nijesu juče uspjeli da se usaglase o njegovom ugovoru o radu. O tome se raspravljalo bez prisustva javnosti, a “Vijesti” nezvanično saznaju da dvije strane nijesu uspjele da se saglase oko otpremnine od, navodno, osamdesetak hiljada eura.

Vojvodić je zahtijevao da pravo na otpremninu bude precizirano u ugovoru, što nije bilo po volji nekim članovima Savjeta. Njegovim dosadašnjim ugovorom nije bilo predviđenu da u slučaju otkaza dobije otpremninu, što je Vojvodić tražio nakon reizbora.

Bivši direktor RTCG Branko Vojičić dobio je otpremninu od čak 80.000 eura na sudu, nakon što je smijenjen sa funkcije.

Bonus video: