Glavni grad poklanja plac i komunalije RTCG-u

Grad RTCG-u poklanja plac od 2.589 kvadrata u zahvatu DUP-a „Konik - Sanacioni plan”
128 pregleda 2 komentar(a)
zgrade, Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
zgrade, Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.12.2015. 18:30h

Odbornici gradske Skupštine na narednoj sjednici trebalo bi da se izjasne o predlogu odluke o prenosu prava svojine na građevinsko zemljište Radio i televiziji Crne Gore (RTCG), koje se radi zbog izgradnje zgrade za potrebe rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u Javnom servisu.

„Glavni grad, kao nosilac prava raspolaganja, prenosi bez naknade, Javnom preduzeću Radio i Televizija Crne Gore, pravo svojine na građevinskom zemljištu površine 2.589 metara kvadratnih, koje čini urbanističku parcelu oznake „I“, u zahvatu DUP-a „Konik - Sanacioni plan“ - Izmjene i dopune, označeno katastarskom parcelom broj 2090/1413...“, piše u obrazloženju odluke.

Odbornici u Skupštini Glavnog grada glasaće i o predloge nekoliko odluka, kojima se Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) oslobađa plaćanja naknade za komunalno opremanje na dvije urbanističke parcele i na sličan način stimulišu Ministarstvo prosvjete i Javni servis.

Kao što su „Vijesti“ ranije objavile, Glavni grad bi MUP trebalo da oslobodi naknade za komunalije, koja prema preliminarnim procjenama, iznosi oko dva miliona eura.

„MUP je ugovorom od 26. januara 1999. godine, zaključenim sa Društvenim fondom za građevinsko zemljište, poslovni prostor i puteve Podgorica, ugovorno regulisao obaveze za dio naknade, pa doprinos Glavnog grada prestavlja naknada za razliku između novoprojektovane površine i površine regulisane navedenim ugovorom“, navodi se u predlozima odluka o doprinosu Glavnog grada u izgradnji objekta MUP-a na urbanističkim parcelama broj 78 i 2090/1084 u zahvatu DUP-a “Konik - Stari aerodrom“.

Odbornici će se izjasniti i o predlogu odluke o doprinosu Glavnog grada u izgradnji objekata Ministarstva prosvjete na UP 12, blok A3, u zahvatu DUP-a “Donja Gorica“.

U obrazloženju se navodi da je Ministarstvo prosvjete i sporta ugovorom od 19. maja 2011. godine, zaključenim sa Agencijom za izgradnju i razvoj grada, ugovorem regulisalo obaveze za dio naknade, pa doprinos Glavnog grada prestavlja naknada za razliku između novoprojektovane površine i površine regulisane navedenim ugovorom.

Stambena zadruga “Solidarno” u ime Ministarstva preduzima sve potrebne pravne i druge radnje na realizaciji izgradnje tog kompleksa“, piše u obrazloženju odluke.

Sindikat KAP-a traži da postane vlasnik parcele za zgradu

Odbornici će razmatrati i izmjenu Odluke o prenosu prava korišćenja građevinskog zemljišta, koja je donesena 2009. godine, kako bi se omogućio nastavak izgradnje stambenog objekta za radnike KAP-a.

Navodi se da se samostalni sindikat radnika KAP-a obratio Glavnom gradu 8. decembra 2015. godine, tražeći izmjenu Odluke o prenosu prava korišćenja na građevinsko zemljište Samostalnom sindikatu radnika KAP-a, tako što će se, umjesto prava korišćenja, prenijeti pravo svojine na građevinsko zemljište koje je predmet navedene odluke.

“Kako bi nastavili sa postupkom dobijanja građevinske dozvole i izgradnjom objekta za potrebe rješavanja stambenih pitanja 70 radnika“, piše u predlogu odluke.

U odluci se navodi da je u postupku po podnijetom zahtjevu utvrđeno da je pomenutom Odlukom Skupštine od 25. 03. 2009. godine, prenijeto pravo korišćenja na građevinsko zemljište površine 4.214 kvadrata, označenom kao UP broj 5, Blok 2, u zahvatu DUP-a “Servisno-skladišna zona” - izmjene i dopune, radi izgradnje stambenog objekta, uz oslobađanje obaveze plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, koje predstavlja učešće Glavnog grada u izgradnji objekta.

Bonus video: