Novi protest mještana Ivanovića: Uzimaju nam put i gaze dostojanstvo

Mještani tvrde da nadležni neće da ponište građevinsku dozvolu, iako će investitor, kako su saopštili, gabaritima oštetiti Opštinu
108 pregleda 5 komentar(a)
Ivanovići, protest, Foto: Vuk Lajović
Ivanovići, protest, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.12.2015. 18:35h

Oko 50 mještana bečićkog naselja Ivanovići organizovalo je juče protest na parkingu preko puta hotela Splendid, gdje je predviđena gradnja sedmospratnice.

Tvrde da će taj objekat zauzeti gotovo cijeli lokalni put i blokirati im prilaz naselju u kome živi gotovo 1.000 domaćinstava.

Okupljeni su poručili lokalnim vlastima da prestanu da se igraju njihovim dostojanstvom i pozvali ih da ponište, kako tvrde, nezakonito izdatu građevinsku dozvolu.

“Okupili smo se da još jednom iskažemo protest protiv gaženja dostojanstva stanovnika Bečića. Na sceni je flagrantno kršenje urbanističkih popisa, tako što je nasred puta planirana izgradnja višespratne zgrade. Objekat će imati nevjerovatnih sedam etaža i 1.300 kvadrata bruto građevinske povrine”, kazao je mještanin Marko Ivanović.

Tvrdi da se opštinski Sekretarijat za urbanizam oglušio o zahtjev urbanističkog inspektora, koji je tražio da se poništi građevinska dozvola investitorima Branku Kažanegri i Sofji Kalađurđević.

“Urbanistički inspektor je, nakon naše prijave, utvrdio propuste i naložio ponišetenje građevinske dozvole. To Sekretarijat nije prihvatio. A sada je slučaj pred Uprvnim sudom. Ipak, građevinska dozvola investitora je pravosnažna i svakoga dana mogu početi da grade”, kazao je Ivanović.

"To je flagrantno kršenje urbanističkih propisa jer je nasred puta planirana gradnja sedmospratnice"

Mještani su zaprijetili da će radikalizovati protest ukoliko se to desi.

Riječ je placu uz Jadranski put, gdje je prije gotovo deceniju kompanija Montenegro stars uredila i izgradila parking. Na tom parkingu sada je i pumpna stanica, pomoću koje se kompletno naselje snabdijeva vodom.

Gabariti zgrade zalaze sa 72 kvadrata u lokalni put. Građani su u aprilu okupljanjem spriječili investitora da počne da gradi i ukazali, kako tvrde, na štetnost projekta. Urađeno je snimanje terena, utvrđeno faktičko stanje, koje je pokazalo da put “ulazi” u građevinsku parcelu...

Mještani su objasnili da je Uprava za inspekcijske poslove 21. avgusta tražila da se poništi rješenje, kojim je Sekretarijat za urbanizam odobrio izgradnju stambenog objekta.

Oni su naveli da je, između ostalog, konstatovano da je investitor prekoračio dozvoljenu površinu objekta i da je time pričinjena šteta Opštini Budva.

Uprkos tome, kako su rekli, Sekretarijat je odbio predlog inspektora za urbanizam za poništenje dozvole.

Obavijestiće i tužilaštvo jer se parcela još “zeleni” u DUP-u

Marko Ivanović je kazao da će o slučaju obavijestiti vrhovnog državnog tužioca.

“Navedena parcela je od zelene površine - prema Generalnom urbanističkom planu, van javne rasprave i zakulisanim radnjama 'urbanizovana'. U žurbi je obrađivač plana čak i zaboravio da u izvodu iz DUP-a Bečići, promijeni boju namjene površine, pa je ona u istom ostala zelena. Na isti DUP je Ministarstvo zaštite životne sredine i uređenja prostora dalo saglasnost. Zbog toga sada imamo problem koji prijeti da ugrozi našu egzistenciju”, kazao je Ivanović.

Bonus video: