Budite pažljivi: Veselje i euforija tokom praznika su uzroci velikog broja saobraćajnih nezgoda

Do kraja decembra „Alfa centar“ završava prvu fazu potpisivanja Deklaracije o bezbjednosti saobraćaja kojom su se svi potpisnici obavezali da će strogo poštovati saobraćajne propise, živjeti i raditi sa sviješću o bezbjednosti u saobraćaju i biti uzor ostalim građanima Crne Gore
75 pregleda 0 komentar(a)
Žena, vožnja, Foto: Shutterstock
Žena, vožnja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2015. 12:50h

Iz NVO „Alfa centar“ upozoravaju vozače, kao i ostale učesnike u saobraćaju, da budu pažljivi za vrijeme praznika.

"Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače da ne sjedaju za volan pod dejstvom alkohola. Posebnu pažnju obratiti u blizini tržnih centara i marketa, u prazničnim danima kada je koncentracija vozila i pješaka značajno povećana, a jedni i drugi posebno nestrpljivi i neoprezni“, upozorila je Nada Radović, koordinatorka projekata u oblasti bezbjednosti saobraćaja u „Alfa centru“.

Ona ističe da su veselje i euforično raspoloženje, brzina i nepažnja, uzroci velikog broja saobraćajnih nezgoda za vrijeme praznika, a da vozači najčešće nijesu svjesni da su im zbog konzumiranja alkohola brzina reagovanja i procjenjivanja umanjeni, a sva čula slabije reaguju.

„Povećana upotreba mobilnih telefona, pozivi i čestitanja – povećavaju rizik nastanka nezgode“, upozorila je Radović.

Do kraja decembra „Alfa centar“ završava prvu fazu potpisivanja Deklaracije o bezbjednosti saobraćaja kojom su se svi potpisnici obavezali da će strogo poštovati saobraćajne propise, živjeti i raditi sa sviješću o bezbjednosti u saobraćaju i biti uzor ostalim građanima Crne Gore.

„Potpisivanje je počelo u kabinetu predsjednika Crne Gore, preko nosilaca izvršne vlasti i poslanika u parlamentu. Ovih dana su i predsjednici opština Plav, Herceg Novi, Berane, Mojkovac, Petnjica, Žabljak i Ulcinj, kao i gradonačelnici Glavnog grada i Prijestonice svojim potpisom dali doprinos ovoj inicijativi“, kazala je Radović.

Bonus video: