Ona je i dalje najatraktivnija, a evo i zašto

Da bi Budva zadržala status najatraktivnije lokacije na Jadranu, Opština je morala iznaći rješenje za problem plavljenja gradskih ulica i užeg gradskog jezgra tokom obilnih padavina
409 pregleda 0 komentar(a)
odbojkašica, Foto: Voleyball power
odbojkašica, Foto: Voleyball power
Ažurirano: 10.12.2018. 09:05h

Metropola crnogorskog turizma, Budva, i dalje je jedna od najatraktivnijih građevinskih zona na Jadranu. Ovdje stanogradnja i gradnja apartmana i vila i dalje predstavlja najunosniji biznis u kojem se vrte milioni.

Naplata komunalija premašuje 10 miliona eura

Opštinska služba za naplatu komunalija samo tokom oktobra zaključila je pet ugovora o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta, čija ukupna vrijednost iznosi 450 hiljada eura.

Ovim je nastavljen odličan trend naplate komunalija koji će na kraju godine premašiti deset miliona eura, što je za čak tri i po miliona eura više nego što je planirano prvobitnim budžetom.

Nova rješenja u infrastrukturi

Da bi Budva zadržala status najatraktivnije lokacije na Jadranu, Opština je morala iznaći rješenje za problem plavljenja gradskih ulica i užeg gradskog jezgra tokom obilnih padavina.

U tu svrhu, u toku je izgradnja atmosferskog kanala na Staroj autobuskoj stanici. To je jedan u nizu investicionih projekata koje realizuje Opština Budva.

Osim ovog projekta, za narednu godinu predviđena je i izgradnja podzemnih kontejnera. Za njih je Opština Budva izdvojila 300 hiljada eura.

To je predviđeno Planom investicija, koji je trenutno na raspravi, a koji bi trebalo da bude usvojen do kraja mjeseca. Ovim će se svakako vizuelno riješiti problem odlaganja čvrstog otpada, jer nerijetko tokom ljetnjih mjeseci kontejnerske stanice, i pored pojačanog rada radnika Komunalnog preduzeća, postanu prave male deponije.

Budva za sport

Predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović donio je nedavno odluku o pristupanju izradi nacrta Strategije razvoja sporta za period 2019. - 2023.

Za izradu nacrta zadužen je Sekretarijat za društvene djelatnosti, koji je nadležan za razvoj i unaprjeđenje sporta. Za koordinatorku radne grupe imenovana je vd sekretara za društvene djelatnosti Ljiljana Pjerotić, koja će posebnim rješenjem imenovati članove grupe.

Radna grupa ima zadatak da u skladu sa Zakonom o sportu Crne Gore, te Strategijom razvoja sporta u Crnoj Gori, izradi nacrt opštinske strategije koja će sadržati dugoročne potrebe lokalnog stanovništva, razvojne prioritete u opštini, obaveze i zadatke organa i organizacija koje učestvuju u realizaciji postvaljenih sportsko-razvojnih ciljeva, dinamiku realizacije strategije, plan izgradnje, rekonstrukcije, odnosno adaptacije sportskih objekata na teritoriji opštine, navodi se u odluci.

Budžetom za narednu godinu za sportske klubove na teritoriji Budve predviđeno je izdvajanje od 870 hiljada eura.

U saznanju smo i da je Opština već stavila akcenat na prioritet, a to su odbojka, vaterpolo i fudbal.

Izradi strategije prethodiće i istraživanje koje su to potrebe različitih starosnih grupa jer je sport aktivnost koja je, dominantno, u vezi sa dobom djetinjstva i mladosti kojima će biti prilagođen i cilj izrade ove strategije.

Sportski sadržaji su izuzetno značajni za održavanje i unaprjeđenje psiho-fizičkog zdravlja građana, a Opština Budva je, u saradnji sa Budva Go Greenom, već realizovala projekat teretane na otvorenom.

(PROMO)