Ornitolozi prebrojali oko 500 flamingosa na Solani

Aktivnosti su dio Strateške oblasti: Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti
61 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2015. 10:54h

U cilju zaštite i valorizacije Ulcinjske solane, Nacionalni parkovi Crne Gore su pripremili Nacrt Programa upravljanja Ulcinjskom solanom za 2015-2016. godinu. Program sadrži šest strateških oblasti koje se tiču unaprjeđenja prirodnih i stvorenih vrijednosti i turističkih potencijala Solane, kao i pokretanja proizvodnje soli.

U srijedu su eksperti za istraživanje biodiverziteta JP Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom Crne Gore otpočeli sa aktivnostima koje su precizirane Nacrtom Programa Upravljanja Solanom „Bajo Sekulić“.

Aktivnosti su dio Strateške oblasti: Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti. Tom prilikom Ornitolozi su uočili 500 flamingosa.

"U ekološkom pogledu Ulcinjska solana danas predstavlja značajan tip staništa koje ima veliku ulogu u održanju biodiverziteta. Solana je još 1989. godine stavljena na listu Međunarodno značajnih područja za boravak ptica tzv. Important Bird Area (IBA) a od 2006. godine, prepoznata je i kao Emerald stanište Bernske konvencije. Godine 2008, Solana je stavljena na listu potencijalnih Natura2000 staništa u Crnoj Gori, dok je 2012. godine, izmjenama i dopunama Prostornog plana Crne Gore do 2020 godine, Ulcinjska solana predložena za budući spomenik prirode", kazali su iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Galerija

Bonus video: