Astmu ima osam odsto građana

Ove godine otvorena prva od pet polenskih stanica u Crnoj Gori koja mjeri koncentraciju polena 26 biljnih vrsta
70 pregleda 1 komentar(a)
cvijeće, polen, Foto: Luka Zeković
cvijeće, polen, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2015. 06:57h

Oko 20 odsto stanovništva ima alergijski rinitis, dok osam odsto ima alergijsku astmu.

To pokazuju podaci koje je juče na okruglom stolu na temu “Uticaj alergenog polena suspendovanog u vazduhu na zdravlja ljudi” predstavila alergolog Denisa Dizdarević.

Ona je kazala da evropski podaci pokazuju da 150 miliona Evropljana ima alergije i da će od njih u narednih 10 godina patiti više od 50 odsto stanovništva.

Dizdarević je rekla da se još ne zna šta je tačno uzrok alergija, dodavši da klimatske promjene utiču na povećanu koncentraciju polena.

Naglasila je i da brza urbanizacija i industrijalizacija, duvanski dim, antibiotici, aerozagađenje, između ostalog, doprinose obolijevanju od alergije, koje je i nasljedno.

Specijalista pneumoftiziolog Dubravka Lopičić naglasila je da od astme širom svijeta boluje 300 miliona ljudi i da od te bolesti umire oko 250 hiljada.

Biolog Ruža Ćirković saopštila je da je u februaru ove godine otvorena prva od pet polenskih stanica u Crnoj Gori i da se mjeri koncentracija polena 26 biljnih vrsta.

Naglasila je da su rezultati mjerenja pokazali da su najveće koncentracije alergopolena u prijepodnevnim časovima.

Ćirković je pojasnila da kontinuirano uzimanje uzoraka polena počinje u februaru, kada započinje cvjetanje lijeske i jove, i traje do prvih dana novembra kada se završava cvjetanje pelina i ambrozije.

Rekla je da na sajtu www.polencrnagora.me postoje nedjeljne tabele sa rizikom za nastanak alergijskih reakcija.

Bonus video: