Predstavljen projekat iz domena energetske efikasnosti na turističkim objektima

Upućen je poziv organima lokalne uprave, ustanovama čiji su osnivači opštine, i nevladinim organizacijama da se prijavu za učešće u pilot fazi za potencijalno kofinansiranje projekata iz domena energetske efikasnosti na turističkim objektima koji su u javnom vlasništvu
0 komentar(a)
sa odbora HN, Foto: Slavica Kosić
sa odbora HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.12.2015. 16:14h

O razvoju nikokarbonskog turizma u Crnoj Gori, kao i mogućnosti smanjenja emisije štetnih gasova danas su u Herceg Novom razgovarali predsjednica opštine Nataša Aćimović i predstavnici UNDP-a u Podgorici.

Upućen je poziv organima lokalne uprave, ustanovama čiji su osnivači opštine, i nevladinim organizacijama da se prijavu za učešće u pilot fazi za potencijalno kofinansiranje projekata iz domena energetske efikasnosti na turističkim objektima koji su u javnom vlasništvu.

Osnovni cilj projekta je da se u sektoru turizma smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte. Projekat realizije kancelarija UNDP-a, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu.

U obzir dolaze i projekti koji su sada u pripremnoj fazi, a maksimalni iznos finansiranja po projektu je 150 hiljada eura. Osnovni uslov je da projekat utiče na smanjenje emisije štetnih gasova, a ukoliko predlagač projekta ne može sam napraviti obračun ušteda, tehnički tim UNDP-a će to uraditi.

Pored hercegnovske, u prvoj fazi projekta učestovaće opštine Kotor, Tivat i Cetinje.

Aktivnosti na projektu razvoja niskokarbonskog turizma intenzivirane su još ljetos, kada je opština Herceg Novi bila partner u kampanji „Ugasi motor“, koja je promovisala smanjenje zagađenja isljučivanjem motora u „praznom hodu“. U kampanji je učestvovao i Stefan Vidović, vaterpolista Jadrana, koji je bio zaštitno lice kampanje. Pohvaljena je i akcija za modernizaciju javne rasvjete u Herceg Novom - zamjena i ugradnja led svjetiljki. Cilj tog projekta je energetska, a time i finansijska efikasnost, smanjenje zagađenja životne sredine i svjetlosne emisije.

Bonus video: