U NVO Biciklo.me zadovoljni izgradnjom prve biciklističke staze, ali imaju i zamjerki na radove

Prva biciklistička staza, koja se proteže od Bulevara Mihaila Lalića do hotela “Hilton”, zvanično je otvorena juče
0 komentar(a)
Biciklistička staza, otvaranje, Foto: Luka Zeković
Biciklistička staza, otvaranje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.12.2015. 14:46h

Iako su prije izgradnje prve biciklističke staze saopštili svoje sugestije, Glavni grad je uglavnom ignorisao NVO Biciklo.me, što se, kako navode u tekstu povodom otvaranja prve state u Podgorici, I odrazilo na krajnji rezultat.

“Naša organizacija je relativno zadovoljna kvalitetom izvedenih radova, ali su se, po našem mišljenju, desili neki propusti na koje nijesmo mogli uticati tokom projektovanja, jer taj proces nije bio dovoljno transparentan. Nadamo se da će u budućnosti slični projekti biti predstavljeni biciklističkoj i stručnoj javnosti prije usvajanja, kako bi na vrijeme mogli sugerisati rješenja koja nameću iskustvo i dobra praksa u svijetu. Iskustva biciklističkih zemalja nijesu do sada dovoljno uzimana u obzir”, navodi se u tekstu NVO Biciklo.me.

Iz te organizacije navode da je tokom izgradnje biciklistične staze u dijelu pored Tološke šume došlo do “nepotrebne i nedopustive sječe više decenija starog drveća, a stazom je ‘zaobiđen’ stub gradske rasvjete nadomak Blažovog mosta, čije izmještanje ne bi bilo skupo i komplikovano”.

Oni koji su odgovorni za sječu drveća, kako navode, morali bi da posade nova stabla i tako saniraju učinjenu štetu.

Iz NVO Biciklo.me smatraju i da bi trebalo preispitati upotrebu materijala za izgradnju staza, jer je trotoar koji je napravljen od asfalta ravniji od betonske biciklističke staze.

“Neophodno je razdvojiti koridore kojima idu biciklisti od onih kojima se kreću pješaci, jer oni sada na par mjesta nijesu postavljeni na logičan način”, navodi se u tekstu te organizacije.

NVO Biciklo.me apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se ponašaju u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, a posebno na bicikliste da voze po biciklističkoj stazi i da vode računa o tome da je maksimalna dozvoljena brzina 30 km na sat.

“Apelujemo na pješake da ne koriste biciklistčke staze, jer to može biti pogubno i za njih i za one koji ‘pedalaju’, a posebno apelujemo na vozače automobila da ih ne zaustavljaju ili parkiraju na stazama predviđenim za vožnju bicikla”, navodi se u tekstu.

Privikavanje na biciklisticke staze u Podgorici i dalje ide prilicno tesko. Osim što ih cesto pobrkaju sa trotoarom, neki naši sugrađani ih cesto mješaju i sa parkingom za automobile.

Posted by Biciklo.me on Tuesday, December 15, 2015

U NVO Biciklo.me se nadaju da će nakon prvog, bez odlaganja početi i gradnja još četiri predviđena koridora.

"Raduje nas vijest da upravo počinje izgradnja koridora od Gorice do Zabjela. Takođe se nadamo da će se uskoro početi planirati i graditi biciklističke staze koje će povezivati sa centrom grada prigradska naselja i sela u blizini Podgorice. Očekujemo da će buduće rekonstrukcije i gradnja novih saobraćajnica u Podgorici uvažiti potrebe građana koji voze bicikle i tako stvoriti uslove za bezbjedno bicikliranje našim gradom. Takođe apelujemo na nadležne da se i jednosmjerne ulice u kojima je to moguće rekonstruišu u asimetrične kolovoze".

Prva biciklistička staza, koja se proteže od Bulevara Mihaila Lalića do hotela “Hilton”, zvanično je otvorena juče.

Izgradnja staze duge 5.320 metara, koštala je 450.000 eura, a novac je obezbijeđen od donacija NR Kine i kompanije "Bemax".

Bonus video: