Perović: Regionalna saradnja važan aspekt razvoj NVO

Šefica TACSO kancelarije iz Sarajeva, Jasenka Perović je ocijenila da kroz regionalnu saradnju države dobijaju priliku da se upoređuju i da prenose najbolje prakse.
119 pregleda 0 komentar(a)
Jasenka Perović, Foto: Prcentar.me
Jasenka Perović, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 17.12.2015. 14:06h

Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (TACSO) podstiče razvoj organizacija na nacionalnom nivou i stimuliše regionalnu saradnju, kazala je šefica TACSO kancelarije iz Sarajeva, Jasenka Perović.

Ona je objasnila da se TACSO projekat sprovodi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj.

„U okviru projekta, mi pokušavamo na jedinstven način promovisati sve potrebe koje se tiču razvoja civilnog društva u ovim zemljama. Kada govorimo o potrebama za razvoj organizacija, tu mislim na zakonski okvir koji je potrebno mijenjati da bi one bile efikasnije, na njihovu saradnju sa predstavnicima Vlade i kapacitete organizacija civilnog društva “, rekla je Perović.

Prema njenim riječima, TACSO ne podstiče samo okruženje i razvoj organizacija na nacionalnom nivou, nego stimuliše i, kako je navela, regionalnu saradnju, koja je važan aspekt razvoja organzacija civilnog društva.

Perović je ocijenila da kroz regionalnu saradnju države dobijaju priliku da se upoređuju i da prenose najbolje prakse.

„Tako da možemo reći da se na neki način njeguje razvoj civilnog društva u istom smjeru, u cijelom regionu“, dodala je Perović.

Ona je istakla da će u Crnoj Gori TACSO misiju nastaviti da realizuje Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) koji je prošle godine zvanično postao TACSO Resursni centar za organizacije civilnog društva.

„Mi polažemo velike nade, jer vjerujemo da će CRNVO biti TACSO za Crnu Goru ne samo do 2017. nego i do 2020, i nakon toga. Veoma smo zadovoljni izborom CRNVO“, navela je Perović.

Ona smatra da je CRNVO organizacija sa reputacijom koja ima adekvatne unutrašnje resurse, koja može odgovoriti potrebama organizacija civilnog društva.

Bonus video: