Za insulin i infuziju više od tri miliona eura

Očekuje se da će 2016. biti potrebno 70.000 pakovanja različitih insulin rastvora za injekcije
100 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 16.12.2015. 18:41h

Za infuzione rastvore, namijenjene bolnicama širom Crne Gore u 2016. godini, Montefarm će izdvojiti više od pola miliona eura.

To piše u ugovoru koji je ta zdravstvena ustanova početkom ovog mjeseca potpisala sa veledrogerijom “Hemomont”.

Montefarm planira da izdvoji i oko 2,6 miliona eura za ljekove protiv dijabetesa. Prema tenderskoj dokumentaciji objavljenoj na sajtu Uprave za javne nabavke, pacijentima će tokom naredne godine trebati oko 70.000 pakovanja različitih insulin rastvora za injekcije.

Nedavno je i Fond za zdravstveno osiguranje objavio tendersku dokumentaciju za postupak nabavke medicinskog materijala iz oblasti anestezije i intenzivne njege.

Materijal je potreban Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), opštim i specijalnim bolnicama, a procijenjena vrijednost je oko 435.000 eura.

Riječ je o različitim vrstama igala, setovima za epiduralnu anesteziju, kateterima, sondama, uniformamama, maskama, rezervoarima za kiseonik...

Fond treba da opredijeli i oko 381.000 eura za medicinska sredstva za šivenje rana i sprečavanje krvarenja, uključujući i igle.

Materijal je potreban KCCG, specijalnoj bolnici “Vaso Ćuković” u Risnu, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, opštim bolnicama i domovima zdravlja u Herceg Novom, Plavu i Ulcinju.

Skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje većinom glasova prošle sedmice podržao je predlog budžeta za zdravstveni sistem za 2016. godinu, u iznosu od 181 miliona eura, što je povećanje od desetak miliona u odnosu na ovu.

Predlogom budžeta, Ministarstvu zdravlja opredijeljeno je 2,09, Fondu za zdravstveno osiguranje 3,5, dok je za funkcionisanje KCCG planirano 53,9 miliona eura.

Nabavka vakcina zaustavljena, nijedna ponuda za pet vrsta

Postupak nabavke vakcina obustavljen je prije tri dana, jer nije bilo ispravnih ponuda za 13 partija, odnosno vakcina, a za pet nije dostavljena nijedna ponuda.

Iz Montefarma su nedavno kazali "Vijestima" da su sve zdravstvene ustanove snabdjevene vakcinama i da će nova nabavka zadovoljiti godišnje potrebe. U Odluci o obustavljanju postupka piše da nije bilo zainteresovanih ponuđača za hiperimuni globulin protiv hepatitisa B, vakcinu protiv hepatitisa A za odrasle i djecu, kao ni protiv meningokoka.

Sudeći po dokumentaciji, zdravstvenim ustanovama je potrebna 26.5000 doza vakcine protiv tetanusa, 25.000 protiv hepatitisa B za djecu, kao i 19.000 doza MMR vakcina. U tenderskoj dokumentaciji objavljenoj na sajtu UJN piše da je procijenjena vrijednost godišnje nabavke vakcina 397.628 eura.

Bonus video: