Zapošljavanje OSI moguće uz kvalitetno obrazovanje

Veb komjuniti menadžer je, kako je kazala Bigović, novo zanimanje za osobe oštećenog vida i uopšte za OSI
67 pregleda 0 komentar(a)
Katarina Bigović, Foto: PR Centar
Katarina Bigović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 16.12.2015. 12:27h

Kvalitet života osoba sa invaliditetom (OSI) najviše zavisi od zapošljavanja, do koga je moguće doći uz kvalitetno obrazovanje i prilagođenu radnu sredinu za tu populaciju, ocijenjeno je na konferenciji Saveza slijepih Crne Gore.

Koordinatorka projekta iz Saveza slijepih Crne Gore, Katarina Bigović, kazala je danas, na konferenciji „Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama oštećenog vida“, da je njihov projekat, koji je započet u martu , a završen ovog mjeseca, inovativan, jer su ponudili novo zanimanje za osobe oštećenog vida.

„Riječ je o kvalifikaciji veb komjuniti menadžer /web community manager/, koju smo preveli poslovno-administrativni asistent u veb zajednici“, rekla je Bigović.

Ona je kazala da Savez slijepih, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje razvija kvalifikaciju veb komjuniti menadžer, a 16 polaznika obuke koji su obuhvaćeni projektom će, kako je navela, dobiti sertifikate.

„U projektu smo imali tri partnera – Organizaciju slijepih iz Bara i Ulcinja, Organizaciju slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin i Organizaciju slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac. Izabrali smo tri organizacije, kako bismo pokrili tri regije Crne Gore. Cilj nam je bio da obuhvatimo sve osobe oštećenog vida iz Crne Gore“, objasnila je Bigović.

Ona je kazala da je prvi kriterijum za učestvovanje u projektu bio da su osobe nezaposlene, a da nije bilo kriterijuma po pitanju obrazovanja i godina.

„Pri razvijanju ove obuke, podnijeli smo inicijativu Centru za stručno obrazovanje da obuka ne bude samo za osobe oštećenog vida, već za sve OSI i osobe koje nemaju invaliditet, a imaju završen treći stepen“, istakla je ona.

Veb komjuniti menadžer je, kako je kazala Bigović, novo zanimanje za osobe oštećenog vida i uopšte za OSI.

„Ono što smo navikli je da za osobe oštećenog vida to budu neki ustaljeni poslovi – pravnik, telefonista, fizioterapeut ili maser, i vodili smo se time da sve osobe sa invaliditetom treba da se bave drugačijim poslom“, navela je ona.

Projektni partner Saveza slijepih iz sjeverne regije, Mirsad Dlakić, ocijenio je da je situacija na tržištu rada vrlo loša i i da najviše pogađa osobe koje su teže zapošljive, od kojih su jedna od grupacija OSI.

„Pored predrasuda i stereotipa prilikom zapošljavanja OSI, problem predstavlja i stepen stručne spreme, pa zbog toga posao teže pronalaze osobe koje nemaju određenu školsku spremu i nisu pripremljene kroz razne programe stručnog osposobljavanja kako bi bile konkurentne na tržištu rada“, rekao je on.

Dlakić je kazao da bi OSI bile konkurentne na tržištu rada, toj grupaciji se pomaže na određeni način da putem stručnih obuka steknu sposobnosti, znanja i vještine, kako bi bile konkurentne i lakše se zaposlile na tržištu rada.

„Međutim, imamo još problema koji se ogledaju u tome da poslodavci još nisu dovoljno pripremili radni prostor, različitim potrebama OSI“, upozorio je on.

Dlakić je poručio da kvalitet života OSI najviše zavisi od zapošljavanja, ali do zapošljavanja mogu doći samo, kako je naveo, ukoliko oni kroz rani svoj razvoj dobiju pravovremenu i dobru podršku – kvalitetno obrazovanje i prilagođenu radnu sredinu za OSI.

Učesnik projekta iz organizacije Bara i Ulcinja Zijadin Peročević kazao je da su njegovi utisci o obuci veoma dobri.

„Ako se stvore pravi uslovi, i osoba sa oštećenjem vida, može kvalitetno da odradi posao, samo su potrebni određeni uslovi da bi se to moglo i izvesti“, istakao je on.

Peročević je kazao da je obuka za njega bila i vid dodatne socijalizacije, kao i da bi volio da se bavi zanimanjem za koje je prošao obuku.

Izvođač obuke Čedo Lazić, koji je bio trener za rad na računarima sa čitačima ekrana za osobe oštećenog vida, kazao je da su polaznici obuke pokazivali volju i interesoavnje za sticanjem novih znanja i vještina u radu sa računarima.

„Danas gotovo nijedan posao nije moguć bez rada na računarima i bez vladanja određenim programima vezanim za svaki posao ponaosob“, naveo je on.

Predsjednik Saveza slijepih Crne Gore, Božidar Denda, kazao je da je cilj projekta bio podizanje nivoa stručnih kompetencija zapošljivosti i konkurentnosti radne snage među osobama oštećenog vida na otvorenom tržištu.

„Ono što je poseban kvalitet i vrijednost ovog projekta je to što je taj cilj pokušavao da bude dosegnut kroz uvođenje novog, manje poznatog, zanimanja – veb komjuniti menadžera. Vjerovali smo da osobe oštećenog vida mogu da rade takve poslove i da na takvom radnom mjestu budu produktivni i uspješni“, naveo je on.

Konferencija je završna aktivnost projekta koji je finansirao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, kroz Poziv Profesionalna rehabilitacija, Aktivna politika zapošljavanja i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Bonus video: