HRA: Opštinama potreban dnevni boravak za starije od 65 godina

Iz HRA su saopštili da su prijatno iznenađeni smještajem i uslugama koje Dom pruža korisnicima, a posebno pristupom zaposlenih prema korisnicima Doma
122 pregleda 0 komentar(a)
Dom starih Risan, Foto: HRA
Dom starih Risan, Foto: HRA
Ažurirano: 16.12.2015. 12:10h

U svim većim opštinama je potrebno uspostaviti dnevne boravke za osobe starije od 65 godina, kao oblik vaninstitucionalne zaštite starih, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

Predstavnici HRA su, povodom Dana ljudskih prava, posjetili javnu ustanovu Dom starih „Grabovac“ u Risnu, u, kako su naveli, želji da skrenu pažnju na specifičnosti zaštite ljudskih prava starijih osoba, koja su rijetko u centru pažnje.

Iz HRA su saopštili da su prijatno iznenađeni smještajem i uslugama koje Dom pruža korisnicima, a posebno pristupom zaposlenih prema korisnicima Doma.

„Mnogi od njih, na čelu sa direktorom Zoranom Vukićevićem dočekaće i ovu, kao i dosadašnje Nove godine u Domu zajedno sa korisnicima“, dodaje se u saopštenju.

Problem je, ukazali su iz HRA, činjenica da Dom ne može da primi sve zainteresovane i da trenutno oko stotinu osoba čeka na slobodno mjesto.

Oni smatraju da je važno suzbijati predrasude koje postoje u vezi sa životom u Domu i smještajem bližnjih u Dom.

„Svaka osoba se prima isključivo uz ličnu saglasnost. Stanovnice i stanovnici Doma s kojima smo razgovarali potvrđuju da su se uvjerili da boraviti u Domu ne znači biti odbačen i prepušten nebrizi. Ipak, svi naglašavaju koliko im znači održavanje kontakta sa porodicom, na bilo koji način“, rekli su iz HRA.

U toj organizaicji smatraju da je domaćinstvima koje vode starije osobe same neophodno obezbijediti podršku u svim opštinama Crne Gore.

„U razgovoru sa zaposlenima u Domu, zaključili smo da bi bilo potrebno uspostaviti dnevne boravke za osobe starije od 65 godina bar u svim većim opštinama, kao oblik vaninstitucionalne zaštite starih lica i korak prilagođavanja na život u Domu u slučaju da se osoba kasnije odluči na taj korak“, poručili su iz HRA.

Neophodno je, kako su kazali, obezbijediti i kontinuirano finansiranje usluge pomoći i njege u kući starim i nemoćnim osobama – takozvane geronto domaćice u svim opštinama, u saradnji Ministarstva rada i socijalnog staranja i lokalnih samouprava.

!Ovo je posebno važno za stare koji sami žive u prigradskim naseljima i selima posebno na sjeveru Crne Gore, koji se zbog bolesti i udaljenosti od gradskih centara često nađu odsječeni od svijeta i neophodne pomoći“, ocijenjeno je iz HRA.

Bonus video: