Ubijeno mladunče ugroženog balkanskog risa u Albaniji

Iz CIZP dodaju da je ovaj nesrećni slučaj apel je za realizaciju hitnih akcija u ovom regionu kako bi se slične situacije izbjegle u budućnosti
152 pregleda 0 komentar(a)
balkanski ris, Foto: CZIP
balkanski ris, Foto: CZIP
Ažurirano: 15.12.2015. 14:46h

Na Munella planini, jedinom području opstanka risa u Albaniji, pronađeno je mrtvo mladunče balkanskog risa.

Kako je saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, mladunca je kamenovao pastir iz sela Mesul iz straha za svoje stado.

"Ovaj slučaj predstavlja težak gubitak za čitavu populaciju, posebno imajući u vidu ih je na toj planini svega 4-6 odraslih polno reproduktivnih jedinki. Ukupna populacija balkanskog risa procenjuje se na manje od 40 zrelih jedinki, pa je gubitak jedne jedine životinje loša vijest za opstanak vrste, posebno kada je riječ o mladuncu. Prema kriterijumima IUCN Crvene liste, balkanski se smatra kritično ugroženom vrstom na Balkanu. Štaviše, balkanski ris je usamljena vrsta koja nastanjuje planinske oblasti u kojima je ljudsko prisustvo ograničeno", navode iz CIZP.

Dodaje se da je prisustvo mladunca risa u blizini ljudskih naselja je izuzetno rijedak slučaj.

"Postoji nekoliko teorija zbog čega je mladunče risa bilo prisutno na tako maloj nadmorskoj visini od oko 550m. Jedan od glavnih faktora je degradacija staništa, naročito masovna sječa koja se u posljednje vrijeme odvija na ovoj planini što uzrokuje prinudne migracije životinja ka nižim područjima u blizini ljudskih naselja. Uprkos ovom tužnom slučaju, otkriće ubijenog mladunca je naučno veoma važno kako bi se dodatno dokazalo da ova regija ima reproduktivne jedinke risa. Kao takva, planina Munella je pored NP Mavrovo u Makedoniji jedna od dva lokaliteta na cijelom Balkanu, gdje se ris razmnožava."

Iz CIZP dodaju da je ovaj nesrećni slučaj apel je za realizaciju hitnih akcija u ovom regionu kako bi se slične situacije izbjegle u budućnosti.

"Prije svega neophodno je sprovesti ozbiljnu edukativnu kampanju sa mještanima kako bi se očuvala postojeća populacija balkanskog risa kao i proglasiti zaštićenim ovo područje", zaključuje se.

Bonus video: