Bolonja podržala kandidaturu Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture

Naglasili su pozitivne efekte dobijanja priznanja, od kojih je najizraženiji i najdirektniji bio efekat na turizam - već prve godine nakon završetka projekta turistički parametri povećani su za 31 odsto
1 komentar(a)
Bolonja, Nataša Aćimović, Foto: Slavica Kosić
Bolonja, Nataša Aćimović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.12.2015. 16:34h

Delegacija Opštine Herceg Novi sastala se sa predstavnicima Bolonje, grada koji je 2000. bio nosilac titule Evropske prijestonice kulture.

Na sastanku je predstavljen projekat kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. Domaćini su govorili o pripremi i realizaciji titule kojom se Bolonja prvi put domaćem i internacionalnom tržištu predstavila kao destinacija kulturnog turizma.

Zahvaljujući tituli “Bolonja 2000”, omogućena su sredstva za renoviranje objekata, poput samostana Santa Christina, palata Re Enzo i Sanguinetti. Ove zgrade, ranije nepravedno nazvane “kulturnim kontejnerima”, postale su prostor za muzeje, biblioteke, izložbe, konferencije i, što je još važnije, postale su važni kulturni projekti evropskih dimenzija.

Naglasili su pozitivne efekte dobijanja priznanja, od kojih je najizraženiji i najdirektniji bio efekat na turizam - već prve godine nakon završetka projekta turistički parametri povećani su za 31 odsto.

Istaknuto je i da jedna titula grada povlači za sobom ostale, pa je tako Bolonja danas UNESCO-ov Grad muzike.

Bonus video: