Vakcina dovoljno u svim bolnicama i domovima zdravlja

dravstvenim ustanovama za 2016. godinu biće potrebna 21 vrsta vakcina, između ostalih, protiv žute groznice, bjesnila, hepatitisa A i B...
8 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.12.2015. 13:25h

Sve bolnice i domovi zdravlja trenutno raspolažu dovoljnim količinama vakcina, iako je tokom godine bilo višemjesečnih nestašica.

Iz “Montefarma”, koji je raspisao tender za godišnju nabavku vakcina, “Vijestima” su kazali da su sve javne zdravstvene ustanove uredno snabdjevene vakcinama i da će nova nabavka zadovoljiti njihove godišnje potrebe.

U tenderskoj dokumentaciji, objavljenoj na sajtu Uprave za javne nabavke, piše da vrijednost godišnje nabavke vakcina iznosi 397.628 eura.

Zdravstvenim ustanovama za 2016. godinu biće potrebna 21 vrsta vakcina, između ostalih, protiv žute groznice, bjesnila, hepatitisa A i B...

U prvoj polovini godine zabilježena je nestašica vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole (MMR), tuberkuloze (BCG), ali i petovalentne vakcine koju primaju djeca.

Zakonom je obavezno vakcinisati djecu protiv 10 zaraznih bolesti, a zdravstvena inspekcija je ove godine prvi put podnijela prijave za pokretanje prekršajnog postupka u Podgorici protiv roditelja koji to nijesu učinili.

Bonus video: