NVO: Niža cijena električne energije za građane Pljevalja i Nikšića

“Kratkoročne mjere Vlade za rješavanje zagađenosti vazduha u Pljevljima su doživjele krah, a nabavka peleta i briketa samo je prostor za zlupotrebe i nove manipulacije javnosti”
1 komentar(a)
SOS Pljevlja, Foto: Savo Prelević
SOS Pljevlja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.12.2015. 14:19h

Nevladine organizacije “Ozon”, “Grin Houm” i “Breznica”, zatražile su od Vlade da građanima Pljevalja i Nikšića obezbijedi povoljnu cijenu električne enrgije od 1. janura, i adekvatne uređaje za grijanje na struju, sve dok se ne izgradi infrastruktura za toplifikaciju užih zona tih gradova.

Oni su zatražili hitno rješavanje problema zagađenostvi vazduha u Pljevljima, Nikšiću i Podgorici i smjenu najodgovornijih za loše stanje životne sredine i zdravlje ljudi, ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervina Spahića.

“Kratkoročne mjere Vlade za rješavanje zagađenosti vazduha u Pljevljima su doživjele krah, a nabavka peleta i briketa samo je prostor za zlupotrebe i nove manipulacije javnosti”, kazao je direktor “Ozona” Aleksandar Perović.

On je, na zajedničkom presu te tri NVO ispred zgrade Ministartva i Agencije, pozvao građane na protestni skup 22. decmbra u Pljevljima, za koji će biti obezbijeđen prevoz iz Podgorice i Nikića.

“Izjave nadležnih su samo demoagoška i isprazna priča, o čemu govori i podatak da su maksimalno dozvoljene granice zagađujućih materija u vazduhu 2103. prekoračene 176, u 2014 - 184 puta, a sada do dacembra imalo smo 158 dana prekoračenja. To su činjenice koje govore o neradu, nesavjesnom vršenju dužnosti i zato zahtijevamo njihovu moralnu, društvenu, zakonsku i krivičnu odovornost i pozivamo ih da napuste pozicije”, kazala je izvršna direktorica “Grin Houma” Nataša Kovačević.

#Pljevlja #ekologijaCG #ecology #Montenegro #SOSPljevlja

A video posted by Damira Kalač (@damirakalac) on

Ona je kazala da zbog toga ekološke NVO traže kontrolno saslušanje svih nadležnih u Skupštini i najavila pokretanje inicijative za krivičnu odgovornost prema Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” demantovao je Spahićeve tvrdnje da NVO šire paniku i da objavljuju neistine.

“U stvari je Spahić, naravno ne lično, već Agencija na čijem je čelu, jedini i glavni krivac za širenje panike 1. decembra u Pljevljima, jer im je trebalo punih 10 sati da građane obavijesti šta se dešavalo sa aparatom koji je tog dana u jednom momentu izmjerio enormno zagađenje”, kazao je Mitrović.

Perović je kazao da je sadašnje stanje životne sredine posljedica višegodišnje loše politike istih ljudi koji su više od 25 godina na vlasti i koji su potpuno zanemarili Ustavnu odrdnicu eko države.

“Ponižavajući je odnos nadležnih institucija prema NVO sektoru. Mi učestvujemo, dajemo sve od sebe kako bi državni organi donosili najbolje moguće odluke, a svjedoci smo da se i ono što predlažemo u radnim grupama ignoriše. Zakoni se donose bez znanja članova radnih grupa iz NVO sektora, kao što je slučaj sa Zakonom o otpadu. “Ozon” više neće učestvovati ni u jednoj radnoj grupi sve dok traje ovakvo ponižavanje, sve dok oni ne daju ostavke”, kazao je Perović.

Bonus video: