Crnogorski turistički vodiči zainteresovani za Ulcinjsku solanu

Posjeta je uključila zanimljivosti Ulcinjske solane, njen kulturni, nekada ekonomski, a sada biodiverzitetski značaj
53 pregleda 0 komentar(a)
CZIP i turistički vodiči, Foto: Czip.me
CZIP i turistički vodiči, Foto: Czip.me
Ažurirano: 14.12.2015. 13:06h

Predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica ugostili su 40 predstavnika Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore, na Ulcinjskoj solani.

Posjeta je organizovana na zahtjev vodiča, koji su, kako navode iz CZIP, prepoznali taj lokalitet kao dio eko-turističke ponude Crne Gore.

Posjeta je uključila zanimljivosti Ulcinjske solane, njen kulturni, nekada ekonomski, a sada biodiverzitetski značaj.

"CZIP ohrabruje sve vodiče i turističke agencije da uključe Ulcinjsku solanu u svoje specijalizovane ture, jer je posmatranje ptica, najbrže rastuća grana turizma, a ovaj lokalitet ima poseban značaj ne samo za Crnu Goru već i Evropu. Vodiči su takođe imali priliku da se upoznaju sa kampanjom za očuvanje Ulcinjske solane, koju CZIP vodi više od deceniju, a koju su naročito pomogle ambasade Poljske, Njemačke i Francuske, a kasnije kao uslov pregovora postavila Evropska komisija", kazali su iz CZIP.

Iz te organizacije su pozvali zainteresovane građane da im se pridruže na vikend monitoringu krivolova na Solani, koji se organizuje redovno sa ciljem smanjenja pritiska na ornitofaunu ovog najznačajnijeg odmarališta i hranilišta za ptice na Jadranu.

"Pored nevjerovatnog iskustva u posmatranju najegzotičnijih vrsta poput flamingosa, prisustvo svakog pojedinačnog posjetioca smanjuje mogućnosti daljeg krivolova", kažu iz CZIP.

Raspored terenskih izlazaka možete pratiti na Facebook stranici CZIP CG ili putem e-mail kontakta czip@czip.me ili putem telefona +38220272051

Bonus video: