Petokraka sija na ogradi Mićanovića

Mićanović priča da petokraku farba jednom godišnje, da ne izblijedi i da se potrudio da nađe “žar crvenu boju“, kako bi “i sa Mjeseca bila vidljiva“
291 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Mićanović, slikar, Foto: Svetlana Mandić
Zoran Mićanović, slikar, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.12.2018. 15:40h

Sa Mjeseca se vide samo tri objekta - Kineski zid, piramide i ova petokraka, kaže u šali Nikšićanin Zoran Mićanović, čiju ogradu od kuće u naselju Rastoci krasi petokraka.

Kuća je upravo po toj petokraci i prepoznatljiva, a slikar Mićanović kaže da se trudi da sačuva tu “naslijeđenu prepoznatljivost“.

“Kuća je pripadala porodici Marinović i napravljena je prije 60 godina. Petokraka je postavljena desetak godina nakon izgradnje kuće u kojoj sa porodicom živim oko 15 godina. Nikada mi nije smetala. Uvijek su mi komunisti, ne komunjare, bili simpatični, mada nikada nijesam bio njihov član. U stvari, ničiji član nijesam. Petokraku i na kapi nosim“.

Mićanović tvrdi da ljudi i prije i sada sa simpatijama gledaju na petokraku.

“Kada me taksisti dovezu kući, uvijek komentarišu kako je lijepo vidjeti... U sobi, u kojoj se danas nalazi moj atelje, na plafonu se takođe nalazila petokraka. Nijesam je zatekao kada sam doselio, mada se, kada se pažljivije zagledate u plafon, mogu vidjeti njeni obrisi“.

Mićanović priča da petokraku farba jednom godišnje, da ne izblijedi i da se potrudio da nađe “žar crvenu boju“, kako bi “i sa Mjeseca bila vidljiva“.

Bonus video: