Nadgrobni spomenik o svom trošku košta puno?

Za rekonstrukciju, kojom se mijenja izgled, treba dati 30 odsto ukupne vrijednosti grobnice
350 pregleda 8 komentar(a)
groblje Čepurci, Foto: Luka Zeković
groblje Čepurci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.12.2015. 06:31h

Čitalac „Vijesti“, koji je želio da ostane anoniman, požalio se na visoku naknadu koju je morao da plati „Pogrebnim uslugama“, kako bi o svom trošku postavio spomenik na porodičnoj grobnici na Čepurcima.

Nadležni iz preduzeća „Pogrebne usluge“ ne dijele isto mišljenje, direktor tog preduzeća Slobodan Stanović smatra da su cijene realne.

On je kazao da je Odbor direktora preduzeća, prilikom formiranja cijena, pored ostalih aspekata, vodio računa i o standardu građana.

Prema navedenom cjenovniku grobnice na gradskim grobljima „Čepurci“ i „Zagorič“, koštaju od 110 koliko j zemljana humka, pa sve do 5.625 eura.

Pojedinci koji žele da, o svom trošku, izvedu građevinske radove, moraju da plate naknadu koja iznosi pet odsto ukupne vrijednosti grobnice.

„Nadoknade... se odnose na izvođenje radova na postavljanju spomenika i promjenu tipa grobnice“, kazao je Stanović.

Tako, za „sitne“ građevinske radove, vlasnici grobnica sa četiri ukopa sa predukopom, iako sve rade o svom trošku, moraju da plate nešto preko 280 eura.

Za radove na grobnicama bez predukopa mora se izdvojiti 234, sa dva ukopa sa predukopom 192,5, a za takav tip, bez predukopa, skoro 130 eura.

Kada se tim troškovima dodaju oni redovni, koji uključuju kupovinu pogrebne opreme, ukupan iznos, predstavlja veliki udar na budžet Podgoričana, u najtežim trenucima.

Ukoliko se vlasnici odluče za rekonstrukciju, kojom se mijenja izgled grobnice, moraju izdvojiti 30 odsto od ukupne vrijednosti grobnice.

Naknada za rekonstrukciju, kojom se ne mijenja spoljna površina, u zavisnosti od tipa grobnice, kreće se od 196 do 1.687,50 eura.

Bonus video: