Kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila

Svakog dana u svijetu od bjesnila umre više od 150 zaraženih ljudi, među kojima je najviše djece. Godišnje više od 50 hiljada osoba zaraženih bjesnilom izgubi život
126 pregleda 0 komentar(a)
Lisica, bjesnilo, vakcina, Foto: Shutterstock.com
Lisica, bjesnilo, vakcina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.12.2015. 15:38h

Deveta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila počeće sredinom naredne sedmice, distribucijom mamaca sa vakcinama iz vazduha.

Iz Veterinarska uprava i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da će avioni koji izbacuju mamce s vakcinama protiv bjesnila preletjeti teritoriju Crne Gore i distribuirati mamce s vakcinama, izuzimajući vodene i urbane površine.

"U slučaju povoljnih vremenskih prilika vakcinacija će trajati pet do sedam dana. Bačeni mamci sa vakcinama mogu se naći u prirodi, i zato su potrebne određene mjere opreza", upozorava se u saopštenju.

Kako su objasnili ne treba dodirivati mamce sa vakcinom, jer su namijenjeni lisicama, a posebno važno je to objasniti djeci.

"Ako u svom dvorištu, bašti ili na imanju pronađete mamac vakcine za divlje životinje, stavite rukavice ili plastičnu kesu na ruke i bacite mamac u obližnju šumu", kaže se u saopštenju,

Navodi se da u slučaju da se dodirne mamac nezaštićenom rukom, treba dobro oprati ruke deterdžentom i vodom.

"Takođe, ako ste dodirnuli kapsulu koja se nalazi u unutrašnjosti vakcine-mamca, osim pranja ruku, potrebno je da se obratite ljekaru. Dvije nedelje nakon vakcinacije, pse i mačke držite zatvorene i nemojte im dozvoliti, kao ni drugim domaćim životinjama, da budu u zoni vakcinacije", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je zahvaljujući kampanji oralne vakcinacije divljih životinja u Crnoj Gori od 2012. godine nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnila kod životinja.

Podsjeća se da kampanja oralne vakcinacije lisica traje četiri godine u cilju zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnila kao i zaštiti zdravlja i dobrobiti životinja.

Cilj vakcinacije je i bolje pozicioniranju Crne Gore na međunarodnom tržištu, posebno u oblasti proizvodnje hrane, ali i drugim povezanim granama privrede.

Bjesnilo je virusno oboljenje centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine) životinja i ljudi.

Primarno, to je bolest divljih i domaćih životinja, koja se na čoveka prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom, najčešće ujedom.

Svakog dana u svijetu od bjesnila umre više od 150 zaraženih ljudi, među kojima je najviše djece. Godišnje više od 50 hiljada osoba zaraženih bjesnilom izgubi život.

Kampanja se sprovodi dva puta godišnje u jesen i na proljeće, a finansiraju je Crna Gora i Evropska unija.

Bonus video: