CZIP: Alpinističke staze u kanjonu Morače doprinose razvoju turizma

„Kanjon Morače predstavlja jedinstveni diverzitet od velike važnosti za prirodu sliva Skadarskog jezera, gdje je registrovano više od 115 vrsta ptica“, navodi se u saopštenju CZIP-a
1 komentar(a)
alpinistička staza Morača, Foto: CZIP
alpinistička staza Morača, Foto: CZIP
Ažurirano: 13.12.2015. 14:39h

Alpinističke staze, koje su u subotu otvorene u kanjonu Morače, trebalo bi da doprinesu jačanju lokalne ekonomije i turističke ponude, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Na Smokovcu su u subotu prvi put popeti alpinistički smjerovi sektora Kula, koje je markirao Mali alpinistički klub (MAK), uz finansijsku podršku CZIP-a.

„Kula je najviša stijena u reonu Smokovca, a obilježavanjem pet smjerova na njoj obogaćena je alpinistička ponuda rejona. Cilj podrške toj aktivnosti MAK-a je jačanje turističke ponude u kanjonu Morače, koja se bazira na održivosti i valorizaciji prirodnih potencijala“, navodi se u saopštenju.

Iz CZIP-a su kazali da je dugogodišnje iskustvo BirdLife Internationala pokazalo da je najodrživija strategija zaštite prirode ulaganje u razvoj ekoturizma i obezbjeđenje alternativnih prihoda lokalnog stanovništva.

„Dosadašnja praksa stroge zaštite uz mnogobrojne zabrane pokazala se kao neefikasan mehanizam kratkotrajnih rezultata. Upravo takvi projekti, koji osiguravaju dodatne prihode lokalnom stanovništvu, daju više rezultata projektnom području jer podstiču građane na dodatna ulaganja i prirodu kao izvor prihoda“, kazali su predstavnici CZIP-a, koji je predstavnik BirdLife Internationala u Crnoj Gori.

Oni su najavili da će, pored rada na edukaciji lokalnog stanovništa i razvoja alpinizma, uskoro biti obilježeno pet pozicija za posmatranje ptica sa kojih turisti mogu gledati najharizmatičnije vrste, ali i izrađen promotivni vebsajt sa turističkom ponudom tog područja.

Te aktivnosti, kako je objašnjeno, finansira Fonda za ugrožene ekosisteme (CEPF).

„Kanjon Morače predstavlja jedinstveni diverzitet od velike važnosti za prirodu sliva Skadarskog jezera, gdje je registrovano više od 115 vrsta ptica“, navodi se u saopštenju CZIP-a.

Bonus video: