Malesija: Vjerski simboli svađaju komšije

Dijaspora za izgradnju dala 300.000 dolara, zbog postavljanja kipa majke Tereze, tri člana Odbora podnijeli ostavke
517 pregleda 20 komentar(a)
kapela Malesija, Foto: Luka Zeković
kapela Malesija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.12.2015. 16:25h

Organizacije “Malsia e male” iz Njujorka i Detroita reagovale su otvorenim pismom pozivajući Odbor za izgradnju kapele “Malesija” u Vuksanlekićima da ispred nje ukloni vjerske simbole kako bi se korišćenje kapele omogućilo za sve vjere i nacije.

U pismu koje je poslato 1. decembra se podsjeća da su članovi odbora prilikom prikupljanja novca tvrdili da će kapelu moći da koriste svi građani Malesije, zbog čega su ih predstavnici dijaspore pozvali da održe obećanje. Iz tih udruženja su podsjetili da je dijaspora za izgradnju kapele prikupila 300 hiljada dolara.

"Podsjećamo vas da ste tokom kampanje prikupljanja novca za izgradnju kapele tvrdili da će moći da je koriste svi građani Malesije, bez obzira na vjersku, plemensku ili bilo koju drugu pripadnost. Tada je jasno naznačeno i da u kapeli i njenom dvorištu neće biti vjerskih simbola koji bi mještane dijelili na vjerskoj osnovi”, navodi se u pismu.

Do nesporazuma je došlo nakon odluke Odbora da ispred kapele postavi statuu majke Tereze, slične onoj koja se nalazi u dvorištu katoličke crkve u Tuzima.

Kako je objavio portal “Malsia.org” nakon pisma dijaspore, iz Odbora su se povukla tri člana, navodeći da ne žele vjerske podjele među građanima Malesije. Kako je navedeno, iz odbora su se povukli predstavnik Gruda Ljuiđ Stanaj, Ljeka Dedivanaj koji predstavlja Zatrijebač i Pjetar Koljčaj, predstavnik Korita.

Oni su, kako se navodi na portalu, kazali da je odluka o postavljanju spomenika majci Terezi donijeta bez konsultovanja članova odbora.

"Dijaspora je u objekat uložila 300 hiljada dolara i ovo je zloupotreba novca koji su zaradili teškom mukom i znojem. Od njih smo tražili pomoć, jer nam je bila potrebna, a danas niko ne mari na njihov zahtjev da ne preduzimamo korake koji bi mogli da izazovu nezadovoljstvo ili podjele, koje bi mogle imati dugotrajne posljedice. Nadamo se da će oni koji nisu poštovali dogovor naći snage da se pokaju, kao i da neće dozvoliti da majka Tereza bude jabuka razdora”, navodi se u pismu trojice članova odbora.

Kapela u Vuksanlekićima otvorena je 25. avgusta tekuće godine, bez prisustva zvaničnika iz GO Tuzi i Glavnog grada.

Gradnju kapele su, kako je ranije objavljeno u medijima, bez građevinske dozvole, započeli mještani sopstvenim parama u junu prošle godine. Uprava za inspekcijske poslove je zaustavila gradnju i zakazala rušenje izgrađenog dijela za kraj juna, što su mještani spriječili protestima i tako omogućili da se izgrađeno ne ruši dok ne pribave dokumentaciju.

Nakon što je na mjesto gradonačelnika došao Slavoljub Stijepović, pojedini mediji su prenijeli da je postignut dogovor sa vlasnikom spornog zemljišta Čedom Popovićem da se nastavi sa radovima na objektu, za čiju izgradnju je ustupljeno 12.000 kvadrata.

Odbornik Bošnjačke stranke Nedžad Drešević, međutim, tvrdi da zemljište na kojemu je izgrađena kapela pripada njegovoj i još pet familija, za šta imaju i 'papire'.

Drešević je kazao “Vijestima” da su zbog potraživanja zemljišta godinama vodili sudske sporove, da bi nakon nekoliko godina preganjanja, predmet završio u Strazburu.

“Ne znam ko im je dao dozvolu da grade na tuđem zemljištu. Niko nije rekao da će kapela biti za sve vjere i nacije. Da jeste, svi bi bili uključeni u to“, istakao je Drešević.

Predsjednik Mjesne zajednice Vuksanlekići Maraš Camaj juče nije želio da komentariše postavljanje vjerskih simbola ispred kapele, kao ni pojedini mještani tog sela.

Drešević: Uzima ko šta ugrabi

Nedžad Drešević je kazao da im vjerska obilježja ne smetaju jer su graditelji na “svoj objekat stavili svoja obilježja”, ali na tuđoj zemlji.

"Ti koji su gradili znaju da kapela nije na njihovoj zemlji, ali je izgleda došlo vrijeme da uzima ko što ugrabi", rekao je Drešević.

Bonus video: