Kalezić: Tražimo i Zakon o registrovanom partnerstvu

Organizatori ne očekuju nerede na sjutrašnjem događaju, jer svake godine bilježe pad tenzija uoči prajda
0 komentar(a)
Danijel Kalezić, Foto: Boris Pejović
Danijel Kalezić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.12.2015. 11:56h

Predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro Danijel Kalezić kazao je da će zatražiti od države da aktivnosti predviđene Strategijom za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba budu sprovedene u svim crnogorskim gradovima.

Tvrdi da ne očekuju nerede na sjutrašnjem prajdu, jer svake godine bilježe pad tenzija uoči prajda.

On je na pres konferenciji povodom Montenegro Prajda, kazao da Paradu ponosa organizuju sa prijateljima da bi skrenuli pažnju na brojne probleme sa kojima se LGBTIQ populacija suočava i usmjerili “tranziciju ka srećnijem, otvorenijem, inkluzivnijem i društvu jednakih mogućnosti.”

„Trećim Montenegro Prajd zahtijevamo od države decentralizaciju implementacije aktivnosti Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba na sve gradove Crne Gore“, rekao je Kalezić.

Organizatori Montegero Prajda, tvrdi Kalezić, od lokalnih vlasti zahtijevaju konkretne radnje i punu posvećenost implementaciji aktivnosti koje će doprinijeti, kako je naveo, smanjenju nivoa homofobije i transfobije i stvaranju uslova za početak razvijanja LGBTIQ zajednice u svim gradovima, bez izuzetka.

„U skladu sa činjenicom da veliki broj nas živi u dugododišnjim vezama sa partnerima ili partnerkama, a da naše zajednice nisu zakonski prepoznate, te da smo i po tom pitanju građani i građanke drugog reda, zahtijevamo da se što hitnije usvoji zakonsko rješenje kojim će pravno biti prepoznate naše zajednice, te da nam se omogući uživanje punih prava koje iz zajedničkog života imaju osobe različitog pola“, kazao je Kalezić.

On je pozvao sve građanke i građane Podgorice i Crne Gore koji vjeruju da ljudska prava moraju biti jednaka za sve, da se sjutra pridruže na trećoj Povorci koja će biti održana u centru Podgorice od 10 sati i 30 minuta do 13 sati.

Tvrdi da još niko od zvaničnika nije potvrdio dolazak, ali da je dosadašnja praksa bila da im potvrde prisustvo noć pred povorku.

Tri funkcionera SDP na Montengro Prajdu >>>

Bonus video: