Galići tvrde da su prevareni: Porto dobio sve, mi slijepu ulicu

Svuda oko Galića ucrtani su stambeni objekti, dok je na njihovoj imovini planirana slijepa ulica i parking za stanare zgrada
114 pregleda 16 komentar(a)
Porto Montenegro, Galići
Porto Montenegro, Galići
Ažurirano: 11.12.2015. 20:20h

Tivćanka Anamari Galić optužila je obrađivače i naručioce izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Arsenal“ da nijesu u praksi sproveli rješenje na koje je ta porodica pristala prilikom izrade planskog dokumenta, prema kome se gradi luksuzni nautičko-turistički kompleks Porto Montenegro u Tivtu.

Anamari i njena sestra Jasna vlasnice su porodične kuće stare preko 100 godina i oko 4.000 kvadrata placa, koji se nalaze uz sjevernu ogradu kompleksa bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal.

I dok je svuda okolo imovine Galića glavni planer DSL Arsenal, arhitekta Mladen Krekić ucrtao je nove stambene objekte koje će graditi Porto Montenegro na državnoj zemlji, na imovini te tivatske porodice ucrtana je slijepa ulica i parking koji bi trebalo da opslužuje okolne Mankove zgrade sa stanovima za prodaju na tržištu.

“Ja i sestra smo vlasnice katastarske parcele 566. Prilikom izrade izmjena i dopuna DSL tražile smo da se izbriše taj parking i ulica koja nikome ne služi, niti nama treba, već da se ulica sprovede preko sada praznog prostora na zakupljenoj zemlji Porto Montenegra, sjeverno od komplesa Radali. Tražili smo i da se našoj parceli odredi ista namjena za izgradnju objekata kakvu imaju sve okolne u obuhvatu DSL 'Arsenal' i to je formalno prihvaćeno u postupku javne rasprave. Međutim, tek kada je DSL usvojena na Vladi, vidjeli smo u njenom grafičkom dijelu da zapravo nisu ispoštovali nijedan naš zahtjev”, kazala je Anamari Galić.

Ona je rekla da je italijanska državljanka i da će o svemu što se događa sa njenom privatnom imovinom u Tivtu i načinom na koji se država odnosi prema njoj, upoznati i Vladu Italije.

Objasnila je da planirana ulica prolazi cijelom dužinom njenog placa i u potpunosti ga devastira, a da istovremeno planeri i država koja je po željama Porto Montenegra naručila ovakvu DSL, uopšte ne diraju okolni neiskorišteni i neizgrađeni prostor koji je u zakupu firme kanadskog milijardera.

Galić naglašava da je njena katastarska parcela u DSL podijeljena na čak tri male urbanističke parcele, dok to nije slučaj sa ostalim djelovima zemljišta kompleksa bivšeg Arsenala gdje su urbanističke parcele višestruko veće površine i dimenzionisane su onako kako je to Porto Montenegru najviše odgovaralo.

„Ponovno sam krajem juna Ministarstvu održivog razvoja i turizma kao naručiocu ovakve DSL, podnijela zahtjev da u njoj sprovede naše primjedbe iz 2013. na koje su obrađivači tada pristali. Oni to nisu učinili, a u međuvremenu sam dobila odgovor da, ako tražim izmjenu tog planskog dokumenta koji je na snazi, onda ja moram da finansiram i čitav postupak njene izmjene”, kazala je Galić.

Ona je konstatovala da je to nečuven odnos prema građanima i njihovoj privatnoj svojini.

“Ne tražim ništa drugo već samo ono što je na svim okolnim parcelama omogućeno Porto Montenegru. Moja parcela već decenijama ima kolski prilaz sa druge strane, a ne sa ove gdje su oni ucrtali slijepu ulicu i ja samo tražim da mi se omogući da i ja gradim po istim koeficijentima po kojoj Porto gradi u mom susjedstvu”, rekla je Tivćanka.

Bonus video: