Humanost se uči od malih nogu: I đaci pomažu Nenadu i njegovom ocu Radojici

"Obradovalo nas je da su Nenad i njegov otac dobili stan. Škola je uvijek bila drugi dom učenicima i mi se trudimo da uvijek tako bude, a da kod đaka razvijemo osjećaj humanosti i pomoći drugu u nevolji”
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2015. 19:34h

Učenici i kolektiv OŠ "Mileva Lajović Lalatović" iz Nikšića, zajedno sa predstavnicima Savjeta roditelja, uručili su danas novac učeniku te škole desetogodišnjem Nenadu Nikoliću koji živi sa teško bolesnim samohranim ocem Radojicom.

"Poznati smo da uvijek reagujemo kada su u pitanju naši učenici kojima je pomoć potrebna. Tako je bilo i ovoga puta i svi učenici, zajedno sa kolektivom škole, odlučili su da daju novac i koliko-toliko pomognu našem Nenadu”, kazala je direktorica škole Vera Božović.

Nikolići su nedavno uselili u stan od tridesetak kvadrata koji se nalazi u zgradi HELP-a, a u vlasništvu je Opštine Nikšić. Stan Nikolićima, nakon pisanja medija o njihovoj teškoj sudbini, dodijelili su Centar za socijalni rad i lokalna uprava, a novac za adaptaciju i opremanje obezbijedilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

"Obradovalo nas je da su Nenad i njegov otac dobili stan. Škola je uvijek bila drugi dom učenicima i mi se trudimo da uvijek tako bude, a da kod đaka razvijemo osjećaj humanosti i pomoći drugu u nevolji”, kazala je Božović.

Radojica, koga je dirnula ukazana pomoć, zahvalio se učenicima, roditeljima i kolektivu škole, što su se sjetili njegovog Nenada. Još jednom je ponovio da se zahvaljuje svima koji su pomogli da teški dani ostanu iza Nenada i njega, posebno resornom ministarstvu i ministarki Zorici Kovačević, Centru za socijalni rad i Opštini Nikšić.

Prilikom useljenja u stan ministarka Kovačević je kazala da će uz njihovu pomoć Nenad, koji je rođen u Foči, do kraja sedmice dobiti državljanstvo i obećala da će resorno ministarstvo i dalje biti uz Nikoliće i pomoći im kada god budu u prilici.

"Nenad je dobio garanciju koja važi dvije godine, a državljanstvo će dobiti ako u tom periodu donesemo otpust iz državljanstva BiH. Kako zdravstveno, a i materijalno, nijesam u mogućnosti da odem do Foče, nadam se da će mi resorno ministarstvo pomoći da i to riješim i da moj Nenad konačno bude državljanin Crne Gore i dobije sva prava koja mu pripadaju”, kazao je Radojica.

Kako je za “Vijesti” kazala ministarka Kovačević biće riješen i problem oko dobijanja otpusta iz državljanstva. On je dugi niz godina radio u BiH i nakon što je proglašen tehnoliškim viškom i teško se razbolio vratio se u Nikšić. Dvije godine je sa Nenadom, koga je majka napustila, stanovao u kući sugrađanina Voja Pavićevića koji mu je istu ustupio bez ikakve nadoknade jer Nikolići od 64 eura, koliko iznosi materijalno obezbjeđenje koje primaju, jedva su uspijevali da prežive.

Galerija

Bonus video: