Podgorica: I kablovi postaju montažni objekti

Mato Radovanović zatražio da dozvola za privremene objekte na privatnom zemljištu bude umjesto na tri, na deset godina
219 pregleda 0 komentar(a)
trafika, Podgorica, Foto: Luka Zeković
trafika, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.12.2015. 18:23h

Podgoričanin Mato Radovanović zatražio je od resornog Sekretarijata da odobrenja za postavljanje i gradnju privremenih objekata, kao što su kiosk, zatvorene bašte, manji sportski i objekti za potrebe komunalne infrastukture i obavljanje privrednih djelatnosti, produži sa tri na deset godina, ukoliko se nalaze na privatnim parcelama u vlasništvu fizičkih lica.

Radovanović je na javnoj raspravi o izmjenama i dopunama odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera na teritoriji glavnog grada, svoj zahtjev obrazložio time da to treba učiniti radi povraćaja investicije.

Predstavnica Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vukosava Bašanović je odgovorila da su 2014. godine odluku radili sa Zajednicom opština i da su čak dobili preporuku da se, s obzirom na to da je riječ o manjim objektima, dozvoli izdavanje na godinu dana.

“Za veće objekte na zemljištu u svojini Glavnog grada, gdje se daje zemljište u zakup, utvrdili smo na period od tri godine. Nijesmo mogli praviti razliku između objekata koji su na zemljištu koje je u svojini grada ...”, kazala je Bašanović.

Ona je objasnila da po isteku dozvole od tri godine, preduzetnici mogu u roku od deset dana tražiti produženje dozvole.

Odgovarajući na Radovanovićev predlog da rok za građenje montažnih objekata bude duži od 90 dana, Bašanović je kazala da je rok opravdan, ako se ima u vidu kakvi su i od kakvih materijala montažni objekti. Predloženom odlukom je izvršena izmjena važeće odluke, tako što je propisano da se pod montažnim objektima privremenog karaktera podrazumijevaju i privremeni objekti za potrebe komunalne infrastukture - vodovoda i kanalizacije, sakupljanja i privremenog skladištenja komunalnog otpada, telekomunikacionih, elektro i radiodifuznih sistema i privremeni objekti za obavljanje privrednih djelatnosti - tehnički pregled vozila, autoperionica, auto-pijaca i slično.

Odlukom je propisano da se pod reklamnim panoima smatraju i reklamni panoi koji se postavljaju na stubovima javne rasvjete.

Bonus video: