Ulcinjski lovci ljuti, ne pristaju da Solana bude zaštićeno područje

Ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori je ponovila da Solanu čeka grant Njemačke razvojne banke onoga trenutka kada se ista upiše na Ramsar listu i bude priznata kao močvarno stanište od međunarodnog značaja
61 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2015. 16:08h

Lovačko udruženje iz Ulcinja danas je demonstrativno napustilo javnu raspravu održanu povodom Nacrta Odluke o proglašenju Ulcinjske solane zaštićenim područjem, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

"Nakon predstavljanja sadržine same Odluke u kojoj je predložena zabrana lova na teritoriji Ulcinjske solane, lovci su napustili javnu raspravu oštro se suprotstavljajući zabranu. Predstavnici lovačkog udruženja Šljuka u izglaganju su osudili takvu odluku uz argument da u drugim zemljama postoje područja koja su dijelom zaštićena, dok je drugi dio teritorije slobodan za lov. Iako za takvu tvrdnju nisu naveli valjane argumente, ocijenili su da je rasprava u suprotnosti sa njihovim pravima zbog čega su i demonstrativno napustili raspravu još jednom pokazujući da nemaju namjeru zaštiti Solanu kao i da nisu spremni sarađivati kako bi se lovni fond oporavio a ugrožena područja revitalizovala", kazali su iz CZIP.

Javna rasprava je, nakon toga, nastavljena sa fokusom na sadržinu akta o proglašenju.

Iako akt sadrži jasno definisanog privremenog upravljača tj. Nacionalne parkove do isteka zakupa u avgustu 2016. godine, predstavnici tog javnog preduzeća izrazili su volju da i nakon isteka tog perioda upravljaju ovim područjem.

Kritike su, navode iz CZIP, upućene na stav odluke kojim se definiše upravljač nakon isteka ugovora o zakupu a to je Opština Ulcinj.

"Sporni član je pored Opštine kao upravljače prepoznao i Centar za zaštitu i proučavanje ptica kao i Turističku organizaciju Ulcinj. Shodno tumačenjima Zakona o zaštiti prirode predstavnik NPCG, smatra da upravljač može biti samo jedan precizno definisan pravni subjekat, te da bi takva odluka bila ništavna. Takođe su naglasili realizovane aktivnosti na Solani do sada kao i na upit predstavnika Centra napomenuli da je do sada iako od Vlade zatraženo 314.000 eura, utrošena svega 75 hiljada i to iz budžeta NPCG", navode iz CZIP.

Predstavnici te organizacije smatraju da se Zakon ne mora nužno tumačiti na ovakav način, te da problem Solane ne smije biti posmatran samo iz jednog ugla.

"Posmatrano tako ni ugovor o zakupu Nacionalnih parkova ne bi bio pravno valjan jer po Zakonu o nacionalnim parkovima ovo preduzeće može upravljati samo zaštićenim područjima u okviru kategorije Nacionalnog parka", kazali su iz CZIP.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja su konstatovali da su odredbe Odluke o proglašenju problematične sa aspekta rokova koji su određeni za donošenja programa upravljanja i utvrđivanja granica.

CZIP je tim povodom apelovao da se argument utvrđivanja granica Solane više ne zloupotrebljava obzirom da se radi o granicama koje su dostupne u Upravi za nekretnine te da je čak i fizički ovo područje omeđeno kanalima, a da je program upravljanja nedavno usvojen od strane upravnog odbora Nacionalnih parkova te da je dvomjesečni rok postavljen za već realizovane aktivnosti.

Javnoj raspravi je prisustvovala i ambasadorka Njemačke, Gudrun Štajnaker. Ona je ponovila da Solanu čeka grant Njemačke razvojne banke onoga trenutka kada se ista upiše na Ramsar listu i bude priznata kao močvarno stanište od međunarodnog značaja.

Štajnaker je apelovala da se riješi pitanje vlasništva Solane koje je ključno pitanje dalje zaštite i statusa budućeg upravljača.

Galerija

Bonus video: