Iseljenje Vlahovića nećemo dozvoliti, a za dogovor smo svi

Živi zid preko 200 mještana Park šume u Zagoriču, spriječio je 11. novembra sudskog izvršitelja i policiju da isele Vlahoviće, a za ponedjeljak je najavljeno da će doći još više građana
86 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2015. 15:18h

Mještani Park šume Zagorič, predstavnici Građanskog pokreta “Otpor”, grupe “Alternativa”, poručili su da neće dozvoliti da u ponedjeljak iz kuće bude iseljena četvoročlana porodica Vlahović.

Iseljenje Vlahovića zakazano je drugi put za deset časova 14. decembra, zbog toga što je zemlja vraćena porodici Vučinić, a na livadi ispred njihove kuće danas je održana tribina „Građani ili uzurpatori”, kojoj je prisustvovalo preko stotinu građana.

Sa tribine je poručeno nadležnima iz Glavnog grada da moraju da se uključe u rješenje problema, jer je i država kriva za stanje u koje su sada dovedeni mještani.

Živi zid preko 200 mještana Park šume u Zagoriču, spriječio je 11. novembra sudskog izvršitelja i policiju da isele Vlahoviće, a za ponedjeljak je najavljeno da će doći još više građana.

“Ovaj problem je mnogo širi, jer bilo koji stanovnik Park šume može biti sljedeći. Njih preko 400 je potpisalo da se zalaže kvalitetnije i drugačije rješenje ovog problema. Izbaciti porodicu iz kuće u decembru je krajnje nehumano, zbog toga je i ova rasprava apel i pokušaj da se do rješenje dođe dijalogom”, kazala je predstavnica GP “Otpor” Irina Martinović.

Predstavnik „Alternative” Vlatko Kadić je istakao da su uz porodicu Vlahović, a da je njihov slučaj, problem i čitave Crne Gore, jer u državi ima preko stotinu hiljada nelegalnih objekata.

Predstavnik NVO „Park šuma” Goran Marković kazao je da je presuda, kojom je zemljište vraćeno Vučinićima, godinu dana bila tajna, odnosno stajala u fioci i da mještani nijesu ni znali za postupak restitucije.

Predsjednik kluba odbornika Demokratskog fronta u Skupštini grada Radoš Zečević predložio je da se donese leks specijalis za nelegalne kuće na području Podgorice.

“Time bi na isti način bio riješen problem svima, odnosno građani bi dobili mogućnost da postanu vlasnici kuća, koje su izgradili. Država, koja nije spriječila da kuće budu izgrađene, može da bivšim vlasnicima parcela da zemljište na nekoj drugojj lokaciji, a koje nije izgrađeno. To se i radilo ranije, može i sada”, kazao je Zečević.

Svetlana Vlahović kazala je da niko od mještana ne bježi od plaćanja zemljišta Vučinićima, ali traže da to bude u nekom razumnom roku i iznosima.

Prema presudi Osnovnog suda došlo joj je da plati 34.000 eura za zemljište Vučinićima, a istakla je da iz kuće, za koju je iseljenje zakazano u ponedjeljak, njena porodica nema gdje.

Gradonačelnik se nije odazvao pozivu

Iako je na tribinu bio pozvan graonačelnik Slavoljub Stijepović, ministarska rada i socijalnog starana Zorica Kovačević, pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Marko Čanović, predsjednik Mjesne Zajednice “Zagorič” Zoran Milačić, niko od njih ili predstavnika nije došao na tribinu.

“Svi su oni već godinama direktno ili indirektno doprinjeli produbljivanju problema. Većina od vas pamti predizborne slogane u kojima se navodi da su građani Zagoriča na prvom mjestu. Njihovo odsustvo govori koliko su bili iskreni”, kazala je Martinović.

Galerija

Bonus video: