Nenad sa ženom pred porođajem živi u baraci bez struje, imaju samo jedno ćebe

Da bi mogao da prehrani porodicu, Nenad moli da mu se pomogne da nabavi kovačko-bravarski alat. Radio bi, kaže, u garaži prijatelja
236 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2015. 14:28h

Porodica Nenada Šećkovića živi u kolibi od dasaka, obloženoj itisonima i starim tepisima, bez struje. Koliba, u kojoj žive Nenad, njegova trudna nevjenčana supruga i njen brat od strica, nalazi se u blizini nove Medicinske škole, na obali rijeke Morače.

Šećković je bivši policajac, odavno nezaposlen čovjek. Nakon 21 godine provedene u policiji bavio se građevinom - malterisanjem, zidanjem; šegao je drva, bavio se bravarijom, ali kaže da danas teško da ima bilo kakvog posla.

Sada, kad nađe, skuplja željezo i nosi na otpad kako bi prehranio porodicu. Od sakupljanja željeza, kaže, mjesečno može da zaradi 50 do 60 eura.

Baraku u kojoj žive su, kako su kazali, “sklepali” od matrijala koji su nalazili.

Nenadova nevjenčana supruga Edita je Makedonka. Da bi dobila boravišnu dozvolu i crnogorsku ličnu kartu treba da uplati 100. Dokumenta su joj neophodna za sklapanje braka i ostvarivanje socijalne zaštite. Oni taj novac, navode iz Banke hrane, nemaju.

Edita, koju zovu Vesna, treba da se porodi krajem januara. Dosad je kod ljekara išla sa makedonskim dokumentima, ali su joj kazali da to više neće moći.

Budući roditelji spavaju na podu, imaju samo jedno ćebe za pokrivanje. Nemaju načina da se pripreme za dolazak bebe.

Sestra je Nenadu dala peć na koju se griju i kuvaju ako imaju namirnica. Nenad drva za ogrijev sakuplja po parkovima. Edita obilazi kontejnere kako bi donijela nešto jestivo u kolibu.

Editin brat od strica koji živi sa njima je srčani i nervni bolesnik. Osim lijekova koje može uzeti na recept, mora da kupuje tanakan i controlor koje mora da plati, a za to nema uslova.

Da bi mogao da prehrani porodicu, Nenad moli da mu se pomogne da nabavi kovačko-bravarski alat. Radio bi, kaže, u garaži prijatelja.

Važno mu je jedino da, kada se rodi beba, ne budu u situaciji u kojoj se sada nalaze.

Iz Banke hrane apeluju na sve koji mogu da pomognu da se ovoj porodici pomogne u nabavci opreme za bebe, hrane, posteljine, obuće, odjeće, očuvanom namještaju...

U kolibu se, kako navode, može uvesti struja, ako se obezbijedi 60 metara kabla.

Za sve informacije o tome kako da pomognete porodici Šećković, kontaktirajte Banku hrane na 069 495 680, putem e-maila bankahranepg@gmail.com ili putem Facebook stranice.

Galerija

Bonus video: