Radović: Fakulteti da omoguće praksu i obuke tokom studija

Radović je kazao da više miliona eura uloženo u program stručnog osposobljavanja, nije dalo zadovoljavajuće rezultate
115 pregleda 9 komentar(a)
Pozitivna, Foto: Pozitivna
Pozitivna, Foto: Pozitivna
Ažurirano: 11.12.2015. 13:01h

Zbog sve većeg broja nezaposlenosti Forum mladih Pozitivne nudi rješenje da fakulteti omoguće studentima, kroz uspostavljanje saradnje između fakulteta i institucija, da se, makar u toku jednog semestra, svake studijske godine šalju na obuke i praksu, kazao je predsjednik Foruma mladih Pozitivna Jovan Radović.

"Problem za koji ni trenutna vlast ni tradicionalna opozicija ne pronalaze rješenje je nemogućnost zapošljavanja nakon završetka školovanja. Mladi sve manje imaju mogućnost da se osamostale, kao i da planiraju budućnost, a sve je to rezultat lošeg vođenja socijalne politike i zapošljavanja. Na Zavodu za zapošljavanje imate oko desetine hiljada crnogorskih građana, među kojima su i oni mlađi od 30 godina, uglavnom sa fakultetskim diplomama, od koje većina nema ni dana radnog staža", kazao je Radović.

On je dodao da na ovakvo stanje Crna Gora ne može i ne smije biti ponosna.

"Evropska unija kao jedan od svojih ključnih ciljeva prepoznaje potrebe mladih, kojima će nakon završetka školovanja, biti omogućen pripravnički staž, dodatno usavršavanje, posao. Dosadašnja praksa u Crnoj Gori nije se pokazala kao dobra, netransparentnost je jedan od ključnih problema, jer skoro pa i da nemamo konkurse koji rangiraju mlade po vještinama i znanju, a ukoliko i negdje postoji ne primjenjuje se. Takav sistem treba i mora da se mijenja", rekao je Radović.

Radović je kazao da više miliona eura uloženo u program stručnog osposobljavanja, nije dalo zadovoljavajuće rezultate.

"Značajan broj studenata, pretežno onih sa dobrim prosjekom, nije ni dobio mogućnost obavljanja pripravničkog rada, zbog manjka interesovanja od strane poslodavaca za određene studijske programe. Imamo i one koji za vrijeme pripravničkog staža nijesu ni išli na posao, ohrabreni od strane poslodavca da će im izvještaji biti uredno predati, a koji je imao obavezu da ih stručno osposobi", rekao je Radović.

On pita da li je to suština Vladinog programa.

"Vjerujem da su oni koji su osmislili ovaj program svjesni koliko nedostataka sobom nosi, ali rješenje za isti ne pronalaze. O broju onih koji su zadržali svoje radno mjesto, i nakon obavljenog stručnog osposobljavanja najbolje svjedoče podaci na Zavodu za zapošljavanje. Cilj kome teži Forum mladih Pozitivne jesu obuke i praksa za mlade, posebno one koji su na fakultetima sa deficitarnim zanimanjima", rekao je Radović.

Zbog sve većeg broja nezaposlenosti Forum mladih Pozitivne nudi rješenje da fakulteti omoguće studentima, kroz uspostavljanje saradnje između fakulteta i institucija, da se, makar u toku jednog semestra, svake studijske godine šalju na obuke i praksu.

"Vjerujem da bi ovako uspostavljena praksa olakšala selekciju kandidata, izdvojila one sa vještinama i znanjem, pa bi diplome studenata imale prednost u odnosu na partijske knjižice. Forum mladih Pozitivne poziva Univerzitete da pokažu interesovanje za svoje studente, institucijama sistema da ne odbijaju saradnju, a nadležni da pokažu odgovornost i brigu prema mladima. Ovoj državi je potrebna politika jednakih šansi, otvaranje novih radnih mjesta, a samim tim smanjena stopa nezaposlenosti koja garantuje sigurniju budućnost nama mladima", zaključio je Radović.

Bonus video: