Popović: Nije hrišćanski potez Mitropolije

"To je nova činjenica sa kojom sam se ja suočio prije par dana. Nijesam znao ni za prijetnju takve blokade" kazao je Popović.
176 komentar(a)
Srđa Popović, Foto: Savo Prelević
Srđa Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.12.2015. 12:12h

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović kazao je da nije hrišćanski od Mitropolije crnogorsko primorske, što je blokirala račun lokalnoj upravi.

SPC je bez najave blokirala račun na 530 hiljada eura, tražeći prinudnu naplatu duga koji Opština ima na ime izuzimanja zemlje crkvi od prije 25 godina.

"To je nova činjenica sa kojom sam se ja suočio prije par dana. Nijesam znao ni za prijetnju takve blokade. Iskreno rečeno, nijesam znao ni da postoje te obaveze i o tome sam razgovarao sa advokatom Mitropolije Jankovićem i obratili smo se pismom Mitropoliji, Džomiću, koji je zastupnik Mitropolije. Mogu da kažem da, nijesmo naišli trenutno na njihovo razumijevanje. Čeka se povratak Amfilohija Radovića koji je van Crne Gore. Nadam se da će on imati razumijevanje", kazao je Popović.

On je ocijenio da je fakat da postoje obaveze Opštine prema Mitropoliji.

"Čini mi se da je najmanje humano pred Novu godinu, od Mitropolije, od pravoslavne crkve, bilo koja da je crkva, da blokira račun Opštine, iako postoje naše obaveze, iako te obaveze datiraju par godina. Ali, mislim da nije humano ostaviti radnike Opštine Budva bez plate, nije humano ostaviti djecu budvanskih porodica bez paketića, i nadam se da ćemo povratkom Amfilohija imati razumijevanja, da ćemo nešto po tom pitanju uraditi. Sve ono što Opština duguje, nikome neće ostati dužna. Ali isto tako mislim da nije korektno u ovim trenucima, da su svi kojima Opština nešto duguje, da su se našli sada pred Novu godinu da utužuju, blokiraju račun. Mi smo krenuli jednom uzlaznom putanjom, servisiramo, isplaćujemo plate", istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima Opština ima načina da od Nove godine, od 3. Januara, kada se očekuje veći priliv novca, da servisira jedan il dva lična dogotka.

"Ali sada, sa ovom nenadnom blokadom, mislim da je najmanje hrišćanski da se to uradi u ovom trenutku. Mislim da Opština to nije zaslužila, da je Opština Budva partner sa MPC. Mislim da je Opština imala i te kako razuijevanja za sve one radnje koje je radila Mitropolija, a nijesam siguran da su im sve radnje u skladu sa DUP- ovima, sa zakonima i pravima ove države. Prema tome, mislim i ponovo kažem, nije hrišćanski to uraditi lokalnoj samoupravi u ovom trenutku", zaključio je Popović.

Bonus video: