Pivljani kažnjeni zbog šverca jarebica

Iz CZIP-a pozdravili odluku da se zabrani lov na jarebice
929 pregleda 2 komentar(a)
jarebica, Foto: CZIP
jarebica, Foto: CZIP
Ažurirano: 11.12.2015. 07:22h

Lovna inspekcija kaznila je sa 1.400 eura Lovačko društvo (LD) "Piva" iz Plužina, zbog jarebica koje je državljanin Italije ulovio na njihovoj teritoriji, a kasnije pokušao da nelegalno iznese iz države.

Predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore (LSCG) Nikola Marković kazao je da Italijan, inače “stari gost” u Plužinama, nije imao sa sobom obaveznu propratnu dokumentaciju za ulov, koju mu je LD “Piva” morala izdati.

On je rekao da je posebno kažnjen rukovodioc LD “Piva” sa 200 eura i da kazne moraju platiti u roku od osam dana.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović potpisao je Naredbu o zabrani lova na jarebicu kamenjarku na tri godine, nakon što su službenici Uprava carina Luke Bar 4. decembra zaplijenili 20 ubijenih jarebica kamenjarki i jednu šumsku šljuku.

"Stranac je prijavljen kao ino-lovac i platio je članarinu, ali iz lovačkog društva koje ga je primilo nijesu ispoštovali proceduru do kraja. Morao je da ima napismeno gdje je i koliko plijena ulovio", kazao je Marković "Vijestima".

On je ocijenio da je odluka Ministarstva na mjestu, iako nije pravedno prema ostalim lovnim društvima koji brinu o divljači.

"Kamenjarka (jarebica) je stvarno dragulj Crne Gore i treba je zaštititi, a saglasan sam da svaki propust treba kazniti, pa i ovaj", kazao je Marković.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica pohvalili su odluku Ivanovića i ažurnost carinika.

"Procijenjena brojnost jarebice kamenjarke je 1.200 parova i zbog intenzivnog lova i krivolova našla se na evropskoj Crvenoj listi IUCN-a (Međunarodne unije za zaštitu prirode). Česti ljetnji požari utiču na značajnu degradaciju njenih staništa u Crnoj Gori. Neka lovačka društva, kao što je Udruženje lovaca Tivat, ranije su prepoznala loše stanje populacije ove vrste i uspostavile moratorijum", saopšteno je iz CZIP.

Bonus video: