Amfilohije bi da naplati 530.000 eura

Mitropolija crnogorsko-primorska blokirala je račun zbog zemlje koja im je oduzeta prilikom gradnja obilaznice oko Budve
109 pregleda 0 komentar(a)
Budva crkva Svete Petke, Foto: Vuk Lajović
Budva crkva Svete Petke, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.12.2015. 07:00h

Mitropolija crnogorsko-primorska blokirala je juče račun Opštini Budva na iznos od 530.000 eura, koliko je gradska uprava ostala dužna SPC za uzimanje zemlje prije četvrt vijeka.

Nova blokada uslijedila je u vrijeme isplate oktobarske zarade i predstavlja grom iz vedrog za novu vlast koja pokušava da riješi tešku finansijsku situaciju i isplati zaostale plate, za šta je mjesečno potrebno oko pola miliona eura.

Mitropolija je još prije tri i po godine pred Osnovnim sudom u Kotoru dobila spor, da joj se na ime izuzete zemlje za gradnju gradske zaobilaznice, dobra crkve Svete Petke, isplati 1,5 miliona eura.

Crkva je prije dvije i po godine primijenila istu mjeru, kada je blokirala račun Opštine, i uspjela da naplati gotovo polovinu novca.

Uslijedio je dogovor tadašnje opštinske vlasti sa mitropolitom Amfilohijem da se blokada skine, a dug izmiri u ratama.

Dogovor, međutim, nije ispoštovan.

U više navrata se problematizovao dug koji je Opština imala prema crkvi, zbog načina na koji je tada procijenjena crkvene zemlja po astronomskim cijenama.

Dugogodišnji sudsku spor Mitropolija je riješila u svoju korist kada je kotorski sud presudio, priznajući nalaz vještaka, da zemlja udaljena gotovo dva kilometra od obale vrijedi nevjerovatnih 560 eura po kvadratu.

Time je bilo obračunato da Opština mora Mitropoliji isplatiti 2,6 miliona eura za izuzetnih 4.600 kvadrata.

Uslijedila je žalba Opštine, uz ocjenu da je nalaz vještaka bio pretjeran i pristrasan, odnosno da kvadrat zemlje na periferiji Budve ne može vrijedjeti kao da je na pjeni od mora.

Nakon što je to uvaženo, zaračunato je da je Opština dužna da isplati 1,5 miliona eura.

Mitropolija je upravo u kompleksu crkve Svete Petke, na preostaloj neizgrađenoj zemlji tik uz gradsku zaobilaznicu, planskim dokumentima ucrtala nekoliko višesprtnih stambenih zgrada sa stanovima i poslovnim prostorima za tržište.

Bonus video: