Goranović: Oblast kulture unaprijeđena kapitalnim ulaganjima

Prema riječima ministra, aktivnosti planirane Menadžment planom prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, realizuju se u kontinuitetu
99 pregleda 2 komentar(a)
Pavle Goranović, Foto: Arhiva Vijesti
Pavle Goranović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.12.2015. 19:23h

Ukupna sredstva opredijeljena po osnovu kapitalnih ulaganja u kulturu u ovoj godini iznosila su gotovo 22 miliona eura, kazao je ministar kulture Pavle Goranović.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o realizaciji kapitalnih projekata iz oblasti kulture u 2015. godini i Izvještaja o sprovođenju Zakona o kulturi na opštinskom nivou u ovoj godini.

Prema riječima Goranovića, na osnovu rezultata kapitalnih ulaganja u kulturu evidentno je da je riječ o aktivnostima kojima se unapređuje sektor kulture u cjelini - kako savremena, kreativna crnogorska scena, tako i kulturno nasljeđe.

“Ukupna sredstva opredijeljena po osnovu kapitalnh ulaganja u kulturu u 2015.godini iznosila su 21.955.658 eura”, naveo je Goranović.

On je rekao da su u Izvještaju sublimirani podaci o programima i projektima sufinansiranim na osnovu javnog konkursa u oblasti kulturno umjetničkog stvaralaštva i informacije o manifestacijama i festivalima od posebnog značaja za kulturu.

Goranović je kazao da je javni konkurs, kojim se obezbjeđuje podrška aktivnostima savremene kulturno-umjetničke scene, i ove godine bio dominantan vid državne pomoći u kulturi.

“Po ovom osnovu opredijeljena su ukupna sredstva u iznosu od 1.145.795 eura, za 162 programa i projekta u produkciji i organizaciji opštinskih javnih ustanova i drugih institucionalnih formi u kulturi, kao i autora koji samostalno realizuju svoje projekte”, naveo je on.

Za manifestacije i festivale od posebnog značaja za kulturu, odnosno za Montenegro film festival u Herceg Novom, Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju, Kotor art i Barski Internacionalni TV festival, opredijeljeno je ukupno 390,5 hiljada eura.

Prema riječima ministra, aktivnosti planirane Menadžment planom prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, realizuju se u kontinuitetu.

“Tokom ove godine po ovom osnovu opredijeljeno je 5.378.407 eura, a realizovane su brojne aktivnosti. Prije svega, one koje se odnose na jačanje pravne i institucionalne infrastrukture u cilju zaštite i očuvanja ovog područja univerzalne vrijednosti i aktivnosti koje su doprinijele efikasnijoj primjeni zakona i planske dokumentacije”, kazao je on.

Goranović je rekao da je vršena kontinuirana kontrola lokalnog urbanog razvoja i obezbijeđeno korišćene potencijala na principima održivog razvoja. “Intenzivno su se sprovodile i aktivnosti na prezentaciji i popularizaciji područja i podizanju svijesti građana o vrijednostima i značaju zaštićenog područja”.

Kapitalnim budžetom je za osam objekata kulture u 2015.godini bilo opredijeljeno 3.640.956 eura, a sredstva su bila namijenjena za nastavak radova na zgradi Muzičkog centra Crne Gore u Podgorici, Centru za kulturu u Pljevljima i sanaciju spomenika na Stražici, rekonstrukciju i sanaciju zgrade bivšeg Ruskog poslanstva u Prijestonici.

“Takođe i za izradu tehničke dokumentacije i adaptaciju zgrade bivšeg Belgijskog poslanstva u Prijestonici, Bibiloteke za slijepe u Podgorici, Državnog instituta u Kolašinu i hitne sanacione radova na zgradi Zatvora u Starom gradu Kotoru”, dodao je on.

Bonus video: