Kriminogene interese štite kod ljekova

Komisija je žalbu firme “Adoc” odbila kao neosnovanu
1 komentar(a)
apoteka, Foto: Arhiva "Vijesti"
apoteka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.12.2015. 19:20h

Beogradska firma “Adoc” podnijeće tužbu protiv rješenja Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki.

Zbog očiglednog kršenja svih principa pozitivne zakonske regulative, firma namjerava da iskoristi sve pravne ljekove u zaštiti svoja prava i interese, zbog čega će u zakonskom roku podnijeti tužbu i sve mjere obezbjeđenja protiv rješenja Komisije, jer se njime štite kriminogeni interesi, saopšteno je „Vijestima“ iz advokatske kancelarije “Justicija” koja zastupa “Adoc”. Komisija je krajem prošle sedmice, kao neosnovanu, odbila žalbu beogradske firme “Adoc” na godišnji tender državne ustanove “Montefarm” za nabavku ljekova, čija je procijenjena vrijednost 15,77 miliona eura.

Firma se žalila zbog navodne diskriminacije u odnosu na druge ponuđače tokom pripremanja tenderske dokumentacije.

Iz “Justicije” su saopštili da je ukazano na “nepremostiv sukob interesa, jer je naručilac 8.10.2015. na neke i-mejl adrese poslao pozive za dostavljanje sugestija, ali po članu 17 Zakona o javnim nabavkama nije isključio iz postupka subjekte koji su učestvovali u izradi te dokumentacije s kojim je sarađivao, niti je u dokumentaciji prezentovao izjave lica koja su dala savjete o sadržini tih predloga”.

“Komisija je rješenjem podržala naručioca u takvim nezakonitostima, pravdajući (se) da je naručilac dobio primjedbe i sugestije od subjekata na čiju adresu nije poslat poziv, a koje primjedbe i nisu prihvaćene. Pravdanje Komisije otkriva da lica kojima je poslat poziv sugestije nisu dala, a da je razlika u specifikaciji iz i-mejla koji je prethodio pozivu i specifikaciji nakon 22 dana (30. 10. 2015) produkt potreba ( iskrslih?) naručioca, a ne sugestija”.

Sumnjaju da je tender vrijedan 15,7 miliona nekome namještan

Iz “Justicije” su saopštili da sumnjaju da je tender nekom namještan. Istakli su da je osnovna dužnost naručioca ”da spriječi sukob interesa i obezbijedi konkurenciju”.

“I po Direktivima EU naručilac je dužan da preuzme sve mjere radi sprečavanja, prepoznavanja i uklanjanja sukoba interesa iz postupka javne nakavke, da bi se izbjeglo narušavanje tržišnog takmičenja i osiguralo jednako postupanje prema svima. Naručilac je dužan da osigura da svi ponuđači u svim fazama postupka (prije i poslije poziva ) imaju ravnopravan tretman i da preduzme sve mjere koje obezbjeđuju konkurenciju među ponuđačima. To u ovom postupku nije obezbijeđeno, jer je naručilac stvorio razliku gdje ona nikako ne može postojati (pozivanjem i odabirom određenih lica i subjekata), pa je pored pravne nesigurnosti koju je unio u javni poziv, postavio i osnove za sumnju da je poziv 'rađen' za nekog, što ga čini nezakonitim”, saopštili su iz “Justicije”.

Bonus video: