Najbolje ponude paleta i briketa od "Neckoma“ i "Lovćen trade-a“

Iz Opštine su saopštili da će u prvom krugu nabavke alternativnog energenta, dobiti oko 609 tona peleta i 1885 tona briketa
3 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Čitalac reporter
Opština Pljevlja, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 10.12.2015. 17:29h

Opština Pljevlja odabrala je najbolje ponude preduzeća za nabavku peleta i briketa, nakon čega će uslijediti brza distribucija zainteresovanim domaćinstvima. Za nabavku ekološki prihvatljivih goriva, čijm korišćenjem bi se smanjilo zagađenje vazduha, Vlada je juče odobrila 417 hiljada eura.

Komisija opštine prihvatila je kao najbolje ponude nikšićke kompanije „Neckom“ od 164,22 eura po toni peleta i fočanske „Lovćen trade“ od 168,45 eura po toni briketa.

Prema riječima direktorice Direktorata za životnu sredinu u Ministartsvu održivog razvoja Ivane Vojinović, Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji mjera na sanaciji stanja životne sredine u Pljevljima, za šta su obezbijeđene 572 hiljade eura.

“Najveći iznos od 417 hiljada biće opredijeljen za nabavku ekološki prihvatljivijih goriva za domaćinstva, tako što će opština zainteresovanim domaćinstvima subvencionistai 50 odsto ukupne nabavne cijene. Nakon dva neuspjela tendera za nabavku peleta i briketa, opština je nakon dobijenog odobrenja Direkcije za javne nabavke sprovela postupak direktnog pregovaranja sa zaintersovanim dobavljačima koji je okončan prekjuče”, kazala je Vojinović.

Iz Opštine su saopštili da će u prvom krugu nabavke alternativnog energenta, dobiti oko 609 tona peleta i 1885 tona briketa. Maksimalna količina koju jedno domaćinstvo može kupiti je dvije tone peleta ili dvije tone briketa, zavisno od vrste energenta koju koriste.

Na pitanje koliko će biti interesovanje građana, s obzirom da je sezona grijanja uveliko počela, ona je navela da sezona u Pljevljima traje četiri do pet mjeseci ida projekcije Vlade govore da su domaćinstva veoma zaintersovana da svojim doprinosom pomognu unaprjeđenju stanja kvalietta vazduha.

“Ta mjera nije novina za građane, jer su od opštine i Vlade bili informisani, pa se nadamo da količina uglja koja je nabavljena za sezonu grijanja nije ona koja će zadovoljiti potrebe do kraja sezone, već je ostavljena rezerva za dodatnu nabavku peleta i briketa”, kazala je Vojinović.

Ona je navela da je druga važna stavka izrada projektne dokumentacije za novu kotlarnicu koja bi trebalo da zamijeni postojeću u Skerlićevoj ulici.

“Preostala sredstva biće korišćena za edukaciju u unapređenju tehnika loženja u domaćinstvima i stambenim objetima. Sa punom realizacijom mjera do kraja sezone grijanja terbalo bi da dođe do značajnijeg poboljšanje kvaliteta vazduha”, kazala je Vojinović. D.P.

Usvojen Program monitoringa stanja životne sredine

Vlada je usvojila Program monitoringa stanja životne sredine za 2016. godnu, za šta je obezbijeđeno 322 hiljade eura. Prema riječima Vojinovićeve, biće praćen kvalitet vazduha, sadržaj opasnih i štetnih materija u zemljištu, stanje ekosistema priobalnog dijela mora, biodiverziteta, buke i radioaktivnosti , a najviše novca opredijeljeno je za vazduh - 168 hiljada eura.

Bonus video: