Predlozi za pokretanje postupaka protiv pet javnih izvršitelja

"Konstatovano je i da neki javni izvršitelji ne izdaju proznanice za troškove izvršnog postupka”.
4 komentar(a)
suđenje, Foto: Shutterstock
suđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.12.2015. 17:17h

Ministarstvo pravde pokrenulo je pet predloga za pokretanje postupaka protiv pet javnih izvršitelja, od kojih su tri okončana izricanjem disciplinske mjere, a dva su u toku. Jedan predmet je dostavljen tužiocu na odlučivanju da li u radnjama tog javnog izvršitelja postoje elementi krivičnog djela za koje se radnje preduzimaju po službenoj dužnosti. To je nakon sjednice vlade kazala direktorka Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković Drašković.

Ona nije htjela da saopšti imena javnih izvršitelja, ali je navela da se najviše radilo o kršenju uredbe o tarifi, prekoračenja zakonskih rokova u dostavljanju sudovima, nepotpuno uređenje spisa.

“Kod pojedinih izvršitelja uočeni su i nedostaci adminitsrativno-tehničke prirode, nepotpuno vođenje upisnika, unošenje nepotpunih podataka... Konstatovano je i da neki javni izvršitelji ne izdaju priznanice za troškove izvršnog postupka”.

Predatvljajući Analizu efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja, o kojoj je juče bilo riječi na Vladi, ona je kazala da još ne postoji jedinstveni softverski sistem koji bi prikazao stvarno stanje efikasnosti sitema,te da je još preuranjeno donijeti zaključak o efikasnosti funkcionisanja izvršenja, iako je, kako je navela, stopa naplate već 20,7 odsto, što je za navedeni period prihvatljiv procenat.

Bonus video: