Pozitivna: Građane koji imaju stare lične karte osloboditi takse za dobijanje novih dokumenata

"Da bismo imali punu primjenu izbornog zakonodavstva, što je i cilj Radne grupe, potrebno je i ovim građanima – biračima, omogućiti aktivno učešće na sljedećim parlamentarnim izborima. Stoga, pozdravljamo reakciju MUP-a, koji je nakon našeg zahtjeva već najavio kampanju, kako bi se građanima omogućila zamjena stare lične karte za novu”
51 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Ražnatović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Aleksandar Ražnatović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 10.12.2015. 12:34h

Član Radne grupe parlamentarnog dijaloga Aleksandar Ražnatović, politički direktor Pozitivne, je na sastanku sa predstavnicima MUP-a, uputio zahtjev da se riješi problem za 15.000 građana koji imaju biračko pravo, ali nemaju biometrijska lična dokumenta, već posjeduju stare lične karte ili ih uopšte nemaju, kako bi i oni imali priliku da učestvuju na izborima.

On je predložio MUP-u da te građane oslobodi plaćanja naknade za izdavanje nove lične karte, a svim starijim osobama i licima sa invaliditetom, kojih ima preko 4.000, omogući korišćenje mobilnih stanica za uzimanje podataka na licu mjesta.

"Da bismo imali punu primjenu izbornog zakonodavstva, što je i cilj Radne grupe, potrebno je i ovim građanima – biračima, omogućiti aktivno učešće na sljedećim parlamentarnim izborima. Stoga, pozdravljamo reakciju MUP-a, koji je nakon našeg zahtjeva već najavio kampanju, kako bi se građanima omogućila zamjena stare lične karte za novu”, zaključio je Ražnatović.

Iz MUP-a je ranije saopšteno da će početkom godine početi kampanju kako bi podstakli što veći broj građana da zamijene stare lične karte novom biometrijskom.

Stare lične karte važile su do kraja 2012. godine. Građani koji imaju stare lične ne mogu ostvariti svoja prava, kao što su pravo na glasanje, liječenje, socijalna prava.

Bonus video: