MUP najavio kampanju za zamjenu ličnih karata: Stara dokumenta ima skoro 15.000 građana

"Starim, bolesnim i licima sa invaliditetom omogućen je olakšan način podnošenja zahtjeva, upotrebom mobilne stanice podaci se uzimaju u prostorijama boravka. Bliski srodnik podnosi zahtjev za upotrebu mobilne stanice uz priloženi dokaz i ličnu kartu toga lica"
188 pregleda 0 komentar(a)
MUP, zgrada MUP-a, Foto: Vesko Belojević
MUP, zgrada MUP-a, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.12.2015. 10:00h

Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema kampanju kako bi podstaklo što veći broj građana da zamijene stare lične karte novom biometrijskom i ona bi trebalo da bude realizovana početkom naredne godine, saopšteno je Anteni M iz tog resora.

Crnogorskih državljana koji još imaju staru ličnu kartu je gotovo 15 hiljada, kazala je za taj radio načelnica područne jedinice Podgorica Milanka Baković.

"Apelujemo na crnogorske državljane koji imaju prebivalište u Crnoj Gori da podnesu u područnoj jedinici ili filijali MUP-a zahtjev za zamjenu ličnih koje su izdate po prethodnom zakonu, čije je važenje isteklo 31.12 2012. Napominjemo da građani sa starim ličnim kartama ne mogu ostvariti svoja prava, kao što su pravo na glasanje, liječenje, socijalna prava" objasnila je ona.

Baković dodaje da građani prilikom podnošenja zahtjeva treba da plate naknadu za obrazac od pet eura, nakon toga lična karta izdaje se u roku od pet dana, u nekim slučajevima (na primjer u Podgorici) i ranije.

"Starim, bolesnim i licima sa invaliditetom omogućen je olakšan način podnošenja zahtjeva, upotrebom mobilne stanice podaci se uzimaju u prostorijama boravka. Bliski srodnik podnosi zahtjev za upotrebu mobilne stanice uz priloženi dokaz i ličnu kartu toga lica" objasnila je Baković.

MUP je kontinuirano proteklih godina pozivao građane da zamijene lične karte, nakon čega je brojka sa oko 40 hiljada opala na sadašnjih 15.

Bonus video: