DF traži povlastice za Pljevljake: Jeftinija struja za manje zagađenje

Grijanjem na struju koliko-toliko bi se ublažila dramatična situacija, saopštio odbornik DF-a Bojan Krvavac...
81 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, zagađenje, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, zagađenje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.12.2015. 20:08h

Odbornik DF-a u SO Pljevlja Bojan Krvavac pozvao je predsjednika Opštine Mirka Đačića da zatraži od Vlade da smanji cijenu struje za sva pljevaljska domaćinstva, kako bi domove zagrijavali električnom energijom, a ne ugljem.

On kaže da bi se na taj način koliko-toliko ublažila dramatična situacija u kojoj se posljednjih dana nalazi grad, zbog enormnog zagađenja:

“U periodu u kome je ostatak Crne Gore obasjan suncem, grad Pljevlja i Pljevljaci, zahvaljujući Vladi Crne Gore ali i lokalnoj upravi, treba da se pomire da će i ovu zimu provesti u zoni sumraka, uz udisanje ogromnih količina otrova... Aktuelni predsjednik Opštine, očigledno, neće da iskoristi zakonsku mogućnost koja mu stoji na raspolaganju i proglasi stanje ugroženosti, odnosno vanredno stanje”.

Krvavac je saopštio, nakon nedavnog iznenadnog kratkoročnog prestanka rada Termoeletrane, da je zvanično registrovana značajno manja zagađenost vazduha nego u periodu kada je radila. On kaže da to potvrđuje tezu da ključni zagađivači nisu individualna ložišta, kako to vlast želi da prestavi, već najveća preduzeća - Rudnik i Termoelektrana:

“Prosto je nevjerovatno da sadašnja lokalna uprava nije ni pokušala da se izbori da se u projektu drugog bloka Termoelektrane obavezno predvidi paralelna realizacija toplifikacije Pljevalja, ali je zato zamajavala građane pričom o navodno povoljnoj nabavci peleta i briketa, u trenutku kada su već sva domaćinstva u Pljevljima nabavila ugalj i kada se zna da praktično sva domaćinstva koriste peći na ugalj, a ne peći na pelet. Umjesto da je prethodnih godina, uz podršku države, rješavan problem zagađenosti u Pljevljima, svjedoci smo da je on dramatično eskalirao i zbog toga što su upravo za potrebe RUP i TEP formirana dva ogromna vještačka nasipa, u vidu deponija Maljevac i Jagnjilo, sa kojih se, s jedne strane, rasipaju prašina i otrovi po gradu, dok je s druge strane spriječen jedini mogući put za protok vazduha”.

Krvavac je pozvao tužilaštvo da procesuira odgovorne za krivična djela protiv životne sredine i zdravlja građana. On je ocijenio kao tragikomičnu najavu da će država pomoći Pljevljima sa 30.000 eura:

“Ovakva najava pomoći ne predstavlja ništa više od puke uvrede zdravog razuma svih građana”.

Bonus video: