CZIP: Ukradene dvije mreže za prstenovanje ptica

"Iako je vrijednost mreža par stotina eura, sam čin njihovog uništavanja i otuđivanja znak je napada na napore posvećenog prstenovačkog tima koji je već mjesecima predano prstenovao ptice u naučno istraživačke svrhe", naveli su iz CZIP-a
82 pregleda 5 komentar(a)
mreže ptice, Foto: CZIP
mreže ptice, Foto: CZIP
Ažurirano: 09.12.2015. 13:11h

Ornitološka stanica Mareza oštećena je za dvije mreže, koje su služile isključivo za prstenovanja ptica, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

"Iako je vrijednost mreža par stotina eura, sam čin njihovog uništavanja i otuđivanja znak je napada na napore posvećenog prstenovačkog tima koji je već mjesecima predano prstenovao ptice u naučno istraživačke svrhe", naveli su iz CZIP-a.

Prema njihovim riječima, ove godine je prvi put vršeno organizovano prstenovanje ptica na lokalitetu Mareza, prstenovima sa oznakom CZIP Montenegro.

Iz te organizacije ukazali su da je prstenovanje ptica naučna metoda zasnovana na pojedinačnom obilježavanju ptica.

"Svaki podatak o prstenovanoj ptici, bilo da se radi o ponovnom hvatanju ptice i njenom puštanju na slobodu, ili u situaciji kada je ponovni nalaz uginula ptica, mnogo nam govori o njenom životu", doda je u saopštenju.

Praćenje kretanja prstenovanih ptica omogućuje određivanje njihove selidbene putanje i odmorišta, a to su ključne informacije potrebne za planiranje mreža zaštićenih područja za ptice.

"S obzirom na to da se samo u Evropi godišnje prstenuje gotovo četiri miliona ptica, koje se kreću ne mareći za političke granice, proces prstenovanja i razmjene podataka o nalazima prstenovanih ptica zahtijeva učinkovitu organizaciju", kazali su iz CZIP-a.

Bonus video: