HN: Direktorica tužila Savjet, jer je tražio javnu raspravu o pokretanju lokalne TV

Savjet JRDS RTHN je ukazao na potrebu usklađivanja osnivačkog akta sa važećim zakonskim propisima u Crnoj Gori
222 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.11.2018. 15:28h

Savjet Javnog radio difuznog servisa Radio Televizija Herceg Novi (JRDS RTHN), odbija da učestvuje u projektima čija realizacija se sprovodi bez jasne vizije i projektne dokumentacije, zaključak je današnjeg sastanka članova tog organa upravljanja lokalnog javnog emitera.

“Savjet JRDS RTHN je odlukama iz septembra i oktobra 2018. godine pokrenuo proceduru prikupljanja podataka povodom pokretanja televizijskog programa „TV Herceg Novi“, u skladu sa osnivačkim aktom. Smatrajući da je riječ o krupnom projektu koji će značajno opteretiti budžet lokalne samouprave, odnosno budžet građana i građanki Herceg Novog – Savjet je insistirao da sve projektne aktivnosti budu javne i transparentne, zbog čega je definisao program javne rasprave koji, između ostalog obuhvata, istraživanje javnog mišljenja i okrugli sto sa predstavnicima struke – medijskim radnicima. Namjera ovako definisanog programa javne rasprave je – suočavanje sa konkretnim prednostima i manama, mogućnostima i izazovima pokretanja televizijskog programa, a ne referendumsko ispitivanje pravnog poretka uspostavljenog opštinskom odlukom o osnivanju lokalnog javnog emitera, Zbog navedenog programa javne rasprave, Savjet se suočava sa tužbom pred Upravnim sudom Crne Gore, koju je pokrenula izvršna direktorica JRDS RTHN Dubravka Perović”, jedan je zaključaka Savjeta koji su dostavljeni Predsjednicima Opštine i SO Herceg Novi, izvršnoj direktorica i v.d. glavnoj i odgovornoj urednici, Sindikatu, članovima Koordinacionog tima i Agenciji za elektronske medije.

Savjet je koga čine, predsjednik doc.dr Vuk Vuković i članovi i dr Drago Šerović, dr Goran Komar, Vanja Šuberić i Nenad Šerović, odlučio je da poništi tri svoje prethodne odluke oko organizovanja javne rasprave za televizijski program, s obzirom da je Agencija za elektronske medije dala mišljenje da ona nije potrebna, a u toku je i upravni spor.

Savjet JRDS RTHN je ukazao na potrebu usklađivanja osnivačkog akta sa važećim zakonskim propisima u Crnoj Gori.

“Savjet je na sastanku sa predstavnicima Opštine Herceg Novi, zatražio i dodatne argumente i dokaze koji će garantovati održivost lokalnog javnog emitera, a posebno odnos „TV Herceg Novi“ prema postojećem radijskom programu. Uzimajući u obzir iskustva iz krupnih projekata koje je pokretala i realizovala Opština Herceg Novi (kanalizacioni kolektor, led rasvjeta, rekonstrukcija šetališta...), uvjereni smo da Elaborat, sa svim elementima koje propisuju zakon i podzakonska akta, mora obuhvatati i kategoriju upravljanja rizicima”, istakli su članovi Savjeta.

Savjet je “iskazao bojazan za status i ulogu zaposlenih u lokalnom javnom emiteru koji su trenutno angažovani u produkciji radijskog programa, za njihova radna prava, kao i uslove rada”.

Zbog najavljene adaptacija suterena Dvorane Park za potrebe TV I Radija HN, Savjet, koji odlučuje o promjeni sjedišta, pita ko i na osnovu kog akta odlučuje o preseljenju lokalnog javnog emitera, jer Savjet o tome nije ni obaviješten.

Iz Savjeta JRDS RTHN je saopšteno da “pokreću postupak prikupljanja podataka za dobijanje odobrenja za emitovanje programa "TV Herceg Novi“, u skladu sa osnivačkim aktom”, ali da se prije toga Savjet mora podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja za emitovanje Agenciji za elektronske medije.

Bonus video: