Nikšić: Eko park Blace na meti vandala

"Nejasan nam je taj mentalni sklop koji pođe na lokaciju koja je udaljena na dvdesetak minuta od centra grada da bi je rušio“, poručuje Karadžić
80 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2015. 12:14h

Vandalima po Nikšiću izgleda da smeta sve što je lijepo. Nakon isčupanih ekološko-saobraćajnih tabli ispod Trebjese, uništenih klupa u parku kod Autobuske stanice, na red je došao eko park Blace gdje je uništen mobilijar koji su aktivisti Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) postavljali u poslednja četiri mjeseca.

„Srušeno je i u potok odgurano petnaestak trupaca koji su tokom aktivnosti uređenja parka izrezani od topole koju je vjetar oborio i koji su služili da se na njima sjedi. Tokom ovog vandalskog čina prevrnute su i dvije klupe a pokušano je da se zapali jedan sto. Iako nije sasvim neočekivano, s obzirom na neodgovorne odnose pojedinaca prema okruženju i u drugim djelovima grada, ipak smo razočarani ovakvim postupkom naših sugrađana“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Miodrag Karadžić, predsjednik DMEN-a.

Nikšićki ekolozi podsjećaju da im je jedan od ciljeva izgradnje eko parka Blace bio da sugrađani dobiju atraktivno izletište nadomak grada koje će biti u funkciji zajednice i koje će okupljati ljude dobre volje.

„Smatramo da onaj ili oni koju su devastirali park ne posjeduju ni minimum ekološke kulture a i nejasan nam je taj mentalni sklop koji pođe na lokaciju koja je udaljena na dvdesetak minuta od centra grada da bi je rušio. Javno ih molimo da to više ne čine i pozivamo ih da nam se jave, kako bi ih ekološki edukovali a zatim uključili u pozitivne aktivnosti u eko parku Blace. Garatujemo im da će uz našu pomoć energiju usmjeriti u pravom smjeru“, poručuje Karadžić.

Ekolozi su porušeni mobilijar popravili i vratili na svoje mjesto, sa nadom da ih slične slike u sređenom parku više neće dočekivati.

„U protivnom bićemo prinuđeni da protiv počinioca pokrećemo postupak pred sudskim organima“, zaključuje se u saopštenju DMEN-a.

Galerija

Bonus video: