Pojačane inspekcije u apotekama, privatnici kažu da je riječ o represiji

Iz UIP-a je “Vijestima” saopšteno da je inspekcija svaku uočenu nepravilnost zapisnički konstatovala, izrekla novčane kazne
81 pregleda 5 komentar(a)
apoteka, Foto: Boris Pejović
apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2015. 06:32h

Zdravstveni inspektori utvrdili su niz nepravilnosti u apotekama, među kojima i prodaju ljekove bez recepta.

Dok u Upravi za inspekcijske poslove (UIP) tvrde da je riječ o pojačanom nadzoru koji sprovode od oktobra, privatnici kažu da je riječ o represiji.

Iz UIP-a je “Vijestima” saopšteno da je inspekcija svaku uočenu nepravilnost zapisnički konstatovala, izrekla novčane kazne.

Najavili su i podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda:

“Utvrđene nepravilnosti odnose se na neusklađeno radno vrijeme sa brojem diplomiranih farmaceuta zaposlenih u apoteci, prodaju ljekova bez recepta, izdavanje ljekova bez prisustva diplomiranog farmaceuta i prodaju ljekova bez dozvole za uvoz”.

Iz pojedinih privatnih apoteka “Vijestima” su kazali da inspekcija pojačanu kontrolu sprovodi posljednjih desetak dana, nakon što su se privatnici javno pobunili zbog odluke o prijevremenom raskidu ugovora o izdavanju ljekova na recept sa Fondom za zdravstveno osiguranje.

Tvrde da inspekcija kontroliše najčešće prisustvo farmaceuta, ugovor o radu, urednost vođenja knjiga recepata, prodaju diklofenaka bez recepta i traži sanitarne knjižice.

“Posljednjih sedam dana samo pišu kazne i zatvaraju apoteke. Represija prema privatnicima je počela nakon obraćanja javnosti Udruženja privatnih apotekara”, kazao je jedan od apotekara koji je insistirao na anonimnosti. Iz UIP-a su, međutim, to demantovali.

Pojasnili su da je razlog preporuka Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) da se pojača kontrola izdavanja lijeka “diklofenak” zbog velike potrošnje, ali i kontrola izdavanja ljekova na recept u skladu sa Pravilnikom koji je na snazi od jula ove godine.

Bonus video: