Dragojević: Zbog vas putnici treba da strahuju

Remont vozova obavljen je u Zagrebu, trajao je nevjerovatne tri godine i izvršen je nekvalitetno u određenim segmentima
1 komentar(a)
Milisav Dragojević, Foto: Luka Zeković
Milisav Dragojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.12.2015. 19:40h

Inženjer Milisav Dragojević kazao je da preduzeće Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG), na čelu sa izvršnim direktorom Milojicom Zindovićem, pokušava da sakrije odgovornost zbog puštanja u saobraćaj vozova sa neispravnim kočnicama.

On je ranije o neispravnim vozovima obavijestio Upravni odbor preduzeća i Ministarstvo saobraćaja, a iz ŽPCG su reagovali da je Dragojević nekompetentan da donosi takve ocjene i da je saobraćaj bezbjedan.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

“Saglasiću se sa jednim stavom iznijetim u obraćanju menadžmenta ŽPCG na čelu sa Milojicom Zindovićem. Jeste, bezbjednost putnika i osoblja ŽPCG je u skladu sa znanjem i poznavanjem struke pomenutih, a to je izuzetno malo. Njihovo poznavanje struke je takvo da se svaki putnik kada sjedne u voz mora zapitati hoće li bezbjedno i na vrijeme stići na željenu destinaciju zahvaljujući tom 'strašnom znanju' menadžmenta kuće. Međutim, mislim da oni imaju znanja, ali ne za vozove, već za neke druge mutne rabote poput, recimo, trgovine.

Valjda zato, u dva pomenuta reagovanja ŽPCG, nijednom nije spomenut remont vozova u Zagrebu, koji je trajao nevjerovatne tri godine i izvršen je nekvalitetno u određenim segmentima. Remont jednog voza (EMV) koštao je građane Crne Gore nevjerovatnih 1.326.000 eura, a za drugi voz cijena nije poznata, zaključite i sami zašto.

Menadžment ŽPCG, na čelu sa Zindovićem, očigledno još jednom pokušava sakriti svoju odgovornost zbog prijema voza sa opravke kao ispravnog, da bi nakon mjesec dana došli do suprotnog zaključka i ipak ga pustili u saobraćaj sa neispravnim kočnicama.

Ako EMV 412/416-041/042, kako potpisuje Zindović, saobraća sa ispravnim kočnicama, pitam se kako je 30. 10. ove godine prevozio putnike na relaciji Bar-Podgorica kada su ga pregledači kola isključili iz daljeg saobraćaja po dolasku u Podgoricu zbog neispravnih kočnica, o čemu postoji dokumentacija, da bi 1. 11. u stajalištu Dabovići sam otkočio i krenuo nizbrdo iako je kočnik bio u 12-om stepenu kočenja. Srećom mašinovođa je reagovao pravovremeno tako da nije bilo posljedica tog incidenta.

Nije tačno da menadžment nije znao za taj slučaj, jer sam dopisom broj 7748 od 2. 11. o tome upoznao izvršnog direktora Zindovića i nadležne. Moram naglasiti da je samo zahvaljujući sposobnosti i snalažljivosti mašinovođa u pojedinim slučajevima u prethodnom periodu obezbijeđena bezbjednost putnika.

Nije tačno da se ja obračunavam sa firmom u kojoj sam proveo radni vijek, već upravno suprotno, kao lojalni radnik ukazujem na nezakonitosti i zloupotrebe pojedinaca na čelu sa izvršnim direktorom Zindovićem.

Nije tačna ni tvrdnja da sam primio otpremninu od 12.266 eura kako tvrdi menadžment, što se da lako provjeriti.

Nije tačna tvrdnja da sam nezakonito vraćen na posao, jer se to desilo nakon intervencije Inspekcije rada što dovoljno govori o zakonitosti . No pitanje je, da li je Zindović zakonito reizabran na mjesto izvršnog direktora.

A kada govorimo o stručnosti konstatujmo da nijedan član menadžmenta, na čelu sa Zindovićem, nema položen stručni ispit iz djelatnosti vuče vozova”.

Bonus video: