Uehara imperesionirana ljepotama Solane i Šaskog jezera

Uehara je kasnije obišla i Šasko jezero, gdje je ugostio Đeka
0 komentar(a)
Margaret En Uehara, Foto: Samir Adrović
Margaret En Uehara, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 08.12.2015. 18:58h

Ambasadorka Amerike Margaret En Uehara posjetila je danas Ulcinj, gdje je prvo sa poslanicima Gencijem Nimanebeguom i Dritanom Abazovićem i direktorom JP nacionalni parkovi Zoranom Mrdakom obišla polja ulcinjske Solane a kasnije sa predsjednikom Opštine Fatmirom Đekom Šasko jezero. U saopštenju JP Nacionalini parkovi ističe se da je Uehara bila imperesionirana ulcinjskom Solanom.

“Ambasadorka Uehara je impresionirana brojnim prirodnim vrijednostima koje je bila u mogućnosti da vidi danas. Obišla je i djelokrug Solane, muzej, mašineriju, pogon proizvodnje i bazene,” stoji u saopštenju JP Nacionalni parkovi, koje je zakupac Solane. Mrdak je Ueharu informisao o najznačajnijim aktivnostima NPCG koje su realizovane od potpisivanja jednogodišnjeg Ugovora o zakupu cjelokupne imovine AD „Bajo Sekulić“ u stečaju do danas.

NPCG i AD Solana „Bajo Sekulić“ u stečaju zaključili su Ugovor o jednogodišnjem zakupu cjelokupne imovine privrednog društva, 24. avgusta ove godine. Zakupljena imovina se sastoji od nepokretne i pokretne imovine. Nakon potpisivanja Ugovora, NPCG je, kako piše u saopštenju, preduzelo sve potrebne mjere i radnje u cilju unapređenja zaštite biodiverziteta kao što su aktivnosti na zaštiti prirode i fizičkoj zaštiti prostora Ulcinjske solane.

“Nimanbegu i Abazović su se zahvalili ambasadorki na posjeti solani istakavši da su zadovoljni aktivnostima NPCG koje je, 'nakon svih loših godina', počelo sa rekonstrukcijom preduzeća, stopiralo krivolov i pokrenulo niz aktivnosti u cilju zaštite tog jedinstvenog prostora. Poslanici su takođe istakli da je pokretanje proizvodnje soli od krucijalnog značaja za Solanu i Opštinu Ulcinj, kao i da je ključno pitanje konačno definisanje statusa vlasništva zemljišta Ulcinjske solane,” stoji u saopštenju.

Solana je 1989. stavljena na listu Međunarodno značajnih područja za boravak ptica, a od 2006, prepoznata je kao Emerald stanište Bernske konvencije. Dvije godine kasnije, stavljena je na listu potencijalnih Natura 2000 staništa u Crnoj Gori, dok je 2012. izmjenama i dopunama Prostornog plana Crne Gore do 2020, predložena za budući spomenik prirode.

Uehara je kasnije obišla i Šasko jezero, gdje je ugostio Đeka.

Bonus video: