Podsjeća li pljevaljski stadion na koncentracioni logor

Opština poništila rješenje građevinskog inspektora koji je naložio da se ukloni bodljikava žica oko gradskog stadiona
110 pregleda 4 komentar(a)
Stadion, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Stadion, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.12.2015. 16:30h

Glavni administrator Opštine Pljevlja Saša Ječmenica poništio je rješenje građevinskog inspektora Olivera Mirkovića - koji je naložio Centru za sport i rekreaciju da ukloni bodljikavu žicu oko gradskog stadiona.

Bodljikava žica postavljena je na betonski zid visok oko pet metara, osamdesetih godina prošlog vijeka i sada predstavlja opasnost po bezbjednost.

U rješenju Ječmenica je naveo da se iz zapisnika ne vidi na osnovu čega je inspektor ustanovio kolika je dužina žice, jer ne postoje dokazi da je to vještačio vještak geodetske struke, kao i da je rješenje donijeto uz bitne povrede pravila postupka. Direktor stadiona Radoš Terzić izjavio je da je bodljikavu žicu zatekao kada je stupio na dužnost i da ona, i pored svoje anahronosti i estetskih i funkcionalnih nedostataka, obavlja bezbjednosnu ulogu zbog koje je i postavljena.

“U magacinu na stadionu smještena je naša dragocjena oprema, bez koje Centar za sport ne bi mogao funkcionisati kao što su rotacione kosačice, traktor, automatske prskalice, crijeva za navodnjavanje terena, tako da bodljikava žica svakako doprinosi sprečavanju organizovanog preskakanja betonske ograde i sprečavanje krađa. Sa druge strane za uklanjanje 450 metara bodljikave žice, potrebna su i određena finansijska sredstva, koja svakako nijesu beznačajna I koja bi opteretila budžet”, tvrdi Terzić.

Inžinjer pejzažne arhitekture Vaso Knežević smatra da je besmisleno u 21. vijeku objekte za slobodnu rekreaciju, gradski park i stadion ograditi bodljikavom žicom.

“I betonski zid od oko pet metara predstavlja veliku barijeru. Ta žica podsjeća kao da se iza tih bedema krije neki koncentracioni logor, a ne jedna lijepa rekreativna površina, kao što je stadion. Onome kome je cilj da preskoči te bedeme najmanji problem će biti uklanjanje žice. Prostor se planira i uređuje spram normalnih posjetilaca u današnjem vremenu, a ne spram huligana. Za huligane postoje drugi načini, a ostali ne smiju da trpe zbog njih. Možda je 80-ih bilo opravdano postavljanje te iste žice, ali smatram da danas treba drugačije da rješavamo neke stvari”, smatra Knežević.

On kaže da je bodljikava žica u encilopedijama definisana kao vrsta žice namijenjena za izgradnju prepreka za vojne i druge namjene, naročito ograđivanje stoke, zatvora i koncentracionih logora.

I predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović ocijenio je da betosnki zid i bodljikava žica ruže izgled grada, ali ističe da prije uklanjanja treba naći drugi način kako da se zaštiti imovina Sportskog centra.

“Bojim se da je naša svijest još za bodljikavu žicu”, ističe Mitrović.

Bonus video: